Annons
Nyheter

EU-kommissionen markerar mot polskt lagförslag

Polen • Publicerad 7 juni 2023
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

EU-kommissionen vidtar rättsliga åtgärder mot Polen för landets nystartade kommitté för att undersöka ryskt inflytande, vilken uppfattas ta sikte på oppositionen.

Trots att Polens president sagt att han kommer att lägga fram förslag på ändringar efter kritik från EU och USA meddelar EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis att man beslutat att inleda ett överträdelseförfarande.

Annons

Polen, granne och allierad med Ukraina, inrättade kommittén med målet att utreda medborgare som kan ha gett efter för ryskt inflytande. De som döms enligt den nya lagen kan bli avstängda från ämbeten som inbegriper offentliga medel och säkerhetsklassad information i upp till tio år.

Kritiker anser att åtgärden, som presenteras med månader kvar till valet, kommer att användas mot oppositionsledaren Donald Tusk

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons