Annons
Nyheter

EU-land tar känsligt kliv med Taiwan

Taiwan/Slovakien • Publicerad 9 juni 2022
Taiwans president Tsai Ing-Wen (i mitten) ger tummen upp tillsammans med en slovakisk delegation som är på besök.
Taiwans president Tsai Ing-Wen (i mitten) ger tummen upp tillsammans med en slovakisk delegation som är på besök.Foto: Taiwans presidentkansli via AP/TT

Slovakien har ingått ett rättsligt samarbetsavtal med Taiwan, rapporterar taiwanesiska medier och nyhetsbyrån EFE. Det är det första avtalet av sitt slag som Taiwan tecknar med ett EU-land.

Avtalet gäller ett samarbete mellan länderna i civila och kommersiella sammanhang. De har sedan förra året ett avtal om straffrättsligt samarbete.

Annons

Taiwans utrikesminister Joseph Wu beskriver det som en "extraordinär milstolpe". Martin Laurencik, vice talman i det slovakiska parlamentet och ledare för landets delegation, säger enligt tidningen Taipei Times att det utgör ytterligare ett stort steg i ländernas samarbete och vänskap.

Taiwan har bara regelrätta diplomatiska förbindelser med en handfull stater. Kina, som betraktar Taiwan som en kinesisk utbrytarregion, vill inte samarbeta med länder som har band till Taiwan.

EU skriver under på den så kallade "Ett Kina"-linjen, som utesluter diplomatiska band till Taiwan. Men unionen har handelsrepresentation i Taiwan, och Taiwan har det i Bryssel.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons