Annons
Nyheter

EU: Öppna gränserna den 15 juni

Öppna gränserna inom EU redan från måndag, manar EU-kommissionen i en ny framstöt till medlemsländerna.
Frågan är hur många som lyssnar.
Coronaviruset • Publicerad 11 juni 2020
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson manar till gränsöppning vid en presskonferens i Bryssel.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson manar till gränsöppning vid en presskonferens i Bryssel.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Även om det är upp till varje EU-land att själva bestämma om sina gränser rekommenderar kommissionen ett fritt resande redan från och med måndag.

– Mitt budskap är att man bör öppna upp så fort som möjligt. Nu har vi nått en situation där läget verkligen förbättras i alla medlemsländer, säger gränsansvariga EU-kommissionären Ylva Johansson på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Hur kommissionen ska få alla att lyssna till uppmaningen återstår dock att se. Flera länder har i nuläget flaggat för att man ännu inte tänker öppna för exempelvis resor från Sverige, med hänvisning till smittspridningsläget.

Får tid på sig?

Ylva Johansson hoppas ändå på en snabb utveckling.

– När jag mötte ministrarna i rådet i fredags (då EU-länderna höll ett inrikesministermöte via webben) var det fortfarande många länder som inte hade uttalat något om att lyfta sina gränskontroller. Bara några dagar senare är det nu en stor skillnad. Så jag har en känsla av att medlemsstaterna lyfter restriktionerna snabbare än vad jag har väntat mig, säger hon.

Samtidigt är hon också öppen för att vissa länder kan behöva "en eller fler veckor på sig" att anpassa sig.

– Jag förstår att om vi på en torsdag föreslår att man ska öppna från måndag så är det svårt för många myndigheter, säger Johansson.

– Vår rekommendation är att det görs från måndag, men åtminstone borde det ske från månadsskiftet. För annars blir det väldigt svårt att börja öppna de yttre gränserna, säger kommissionären.

Lista sätts upp

När det gäller de yttre gränserna manas till en gradvis öppning för icke nödvändiga inresor från länder utanför EU och Schengensamarbetet från den 1 juli.

Redan från det datumet anser EU-kommissionen att det går att lyfta stoppet när det gäller Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien.

För övriga länder hoppas kommissionen kunna ta fram en gemensam lista tillsammans med EU:s medlemsländer.

– Förhoppningsvis kan den listan bli längre och längre, men det måste ske gradvis, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Fakta: EU och de yttre gränserna

Den 17 mars enades EU:s medlemsländer om att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor in i EU och Schengen-området. Undantag gäller för samtliga medborgare i länderna som vill åka hem samt icke-EU-medborgare som sedan länge är bosatta i EU eller ett Schengenland. Även vårdarbetare, gränsarbetare, transportpersonal, diplomater med flera undantas från stoppet.

Irland, med sin öppna landgräns mot det brittiska Nordirland, ingår inte i de gemensamma åtgärderna.

Resestoppet har förlängts två gånger om och föreslås nu bli förlängt till åtminstone den 30 juni.

Därefter hoppas EU-kommissionen att medlemsländerna gemensamt kan öppna till åtminstone de sex länderna på västra Balkan. En lista ska även tas fram på vilka övriga länder som man kan tänka sig öppna till vid samma tillfälle.

Källa: EU-kommissionen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons