Annons
Nyheter

Euroländerna överens om villkor för stödfond

Ekonomi • Publicerad 8 maj 2020
Eurogruppens ledare Mario Centeno. Arkivlbild.
Eurogruppens ledare Mario Centeno. Arkivlbild.Foto: Francisco Seco

Euroländerna kom efter ett webbmöte på fredagskvällen överens om villkoren för att använda nödfonden ESM som ett vapen mot coronakrisen.

– Med tanke på krisens exceptionella karaktär så har vi kommit överens om både fördelaktiga och tillräckliga villkor, sade eurogruppens ordförande Mario Centeno efter mötet.

Annons

Men hos hårt coronadrabbade Italien finns fortfarande skepsis. Landets socialdemokratiska PD sade redan inför fredagens möte ja, medan den populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) var betydligt mer tveksam. Partiet oroar sig över att ESM-stödet ska innebära hårda krav på reformer och avbetalningar och vill hellre ha rena bidrag, snarare än lån. Och det är enligt Reuters oklart om Italien kommer att ta pengarna i anspråk.

Redan den 9 april gav EU:s finansministrar tummen upp för ESM-stödet i allmänhet.

Det är dags att ta stora steg för ekonomin efter coronakrisen, manar EU-kommissionen och trycker hårt på de fördelaktiga villkor som utlovas i stöd.

Fakta: EU-stöd i coronakrisen

EU-ländernas finansministrar enades den 9 april om ett stödpaket på totalt 540 miljarder euro för att möta coronakrisen.

• 100 miljarder euro kommer från EU-kommissionsförslaget Sure, som finansierar system med korttidsarbete.

• 200 miljarder euro kommer från Europeiska investeringsbanken (EIB) i lån till små och medelstora företag.

• 240 miljarder euro görs tillgängliga från euroländernas krisfond ESM för att bekosta ökade kostnader inom sjukvård och minska smittspridning.

Förhoppningen är att åtgärderna ska vara formellt godkända redan till den 1 juni.

Parallellt har EU-kommissionen fått i uppdrag att ta fram ett "återhämtningsinitiativ", på upp mot 1 500 miljarder euro, samt presentera ett förändrat förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027. Förslagen väntas bli presenterade tidigast om drygt en vecka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons