Annons
Nyheter

Extremvärme plågar södra Europa

Södra Europa plågas av extremvärme med temperaturer på över 45 grader. Det torra och heta vädret har också orsakat hundratals mark- och skogsbränder i Spanien, Portugal och Frankrike.
Europa • Publicerad 13 juli 2022
Människor svalkar sig i en park i Madrid. Värmeböljan som dragit in från Nordafrika har gjort att temperaturen i Spanien krupit upp mot 45 grader.
Människor svalkar sig i en park i Madrid. Värmeböljan som dragit in från Nordafrika har gjort att temperaturen i Spanien krupit upp mot 45 grader.Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Brandmän i arbete på en äng utanför Bordezac i södra Frankrike. Hundratals brandmän försökte tillsammans med vattenbombande flygplan bekämpa skogs- och terrängbränder i södra Frankrike på tisdagen.
Brandmän i arbete på en äng utanför Bordezac i södra Frankrike. Hundratals brandmän försökte tillsammans med vattenbombande flygplan bekämpa skogs- och terrängbränder i södra Frankrike på tisdagen.Foto: Fransk räddningstjänst/SDIS30 via AP/TT
Erik Kjellström är professor i klimatologi vid SMHI.
Erik Kjellström är professor i klimatologi vid SMHI.Foto: SMHI

Över Spanien och Portugal har en stor mängd varmluft kommit in från Nordafrika och temperaturerna där har stigit till över 40 grader. I slutet på veckan väntas nya rekordtemperaturer.

Det torra och heta vädret har fått förödande konsekvenser i Portugal, där över 2 000 brandmän bekämpar ett hundratal bränder som härjar i landets centrala och norra delar. Över 600 människor har evakuerats, rapporterar AP. En person har dött i bränderna i Aveiro i den norra delen av landet, rapporterar myndigheterna.

Över 45 grader

Annons

Om värmevågen över Spanien, som enligt prognoserna kan vara i upp till tio dagar, håller i sig kan den bli en av de mest ihållande sedan 1975, skriver AFP. Den högsta temperaturen på onsdagen var 45,6 grader och uppmättes i staden Alamonte i södra Spanien. Flera andra städer i regionen, som Sevilla och Córdoba, hade temperaturer på över 44 grader.

Den spanska vädermyndigheten Aemet uppger att några av regionerna i landet "kvävs", särskilt Andalusien i söder, Extremadura i sydväst och Galicien i nordväst. Invånarna uppmanas att vara försiktiga, följa väderleksrapporterna och inte resa om det inte är absolut nödvändigt.

Även i Frankrike förbereder man sig på en ny omgång av extrem värme, skriver den franska tidningen Le Monde. Där väntas det bli uppemot 39 grader varmt i de sydöstra delarna av landet.

Campare evakuerade

På tisdagseftermiddagen rasade en skogsbrand på över 800 hektar söder om Bordeaux i södra Frankrike. Något västerut vid Pilatdynen, en sanddyn längs med havet som är den högsta av sitt slag i Europa, gjorde en annan skogsbrand att 6 000 människor som campade i närheten fick evakueras, för säkerhets skull.

Böljan ser ut att fortsätta i ungefär tio dagar även i Frankrike.

"Värmen påverkar människors hälsa väldigt snabbt, särskilt hälsan hos de mest sårbara", meddelar Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, som har uppmanat sina ministrar att vara på vakt för att hantera konsekvenserna av vädret.

Människans påverkan

– Medelhavsområdet brukar betecknas som en “hot spot” där värmeböljorna blir alltmer intensiva och som vi kan räkna med ännu mer, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till TT.

Det är oundvikligt så länge jordens medeltemperatur fortsätter att öka, vilket huvudsakligen beror på fortsatt stora koldioxidutsläpp, uppger Kjellström.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är människans påverkan som gör att värmeböljorna blir mer intensiva, säger han.

Clare Nullis, talesperson för FN:s meteorologiska organ WMO, säger att den situationen förväntas bli värre redan i sommar.

Annons

– Med denna värme följer torka. Vi har väldigt, väldigt torr mark, säger hon till AFP, och tillägger att redan den första delen av sommaren har varit ovanligt dålig för världens glaciärer.

Tusentals döda – varje år

En annan aspekt av klimatförändringarna är att det väntas fortsätta bli allt mindre nederbörd även på vintern i Medelhavsområdet, vilket leder till torrare marker och sinande vattenförråd när den varmare säsongen drar i gång, påpekar Erik Kjellström.

– Det väntas få konsekvenser för både människor och djur, men också för industrin och för jordbruket.

Även i Storbritannien väntas mycket höga temperaturer de kommande dagarna med temperaturer på omkring 35 grader i de sydöstra delarna av landet.

Myndigheterna har utfärdat en formell varning som innebär att värmen väntas drabba människors vardagsliv på ett påtagligt vis. Enbart i England dör omkring 2 000 människor varje år i samband med värmeböljor, enligt vädertjänsten Met office.

Fakta: Värmeböljor i Europa

Ännu en värmebölja sköljer över Europa, med varmluft som kommer från Afrika och sveper in via Spanien. Mycket höga temperaturer väntas även framöver, inte bara i södra Europa utan även på andra håll som till exempel i Storbritannien.

I Frankrike, Italien och Tyskland kan temperaturen stiga över 40-gradersstrecket i slutet på veckan.

Värmeböljor har blivit vanligare i Europa. Förra sommaren var den varmaste som har upplevts i Europa, enligt EU:s klimatförändringstjänst Copernicus.

Källor: BBC, AFP

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons