Annons
Nyheter

Europeiska elever tillbaka till skolbänken

Efter veckor av distansundervisning och hemmasittande börjar nu skolbarn runt om i Europa återvända till skolbänken.
I flera länder börjar även andra virusrelaterade restriktioner att lyftas.
Europa • Publicerad 4 maj 2020
Ett klassrum i tyska Frankfurt. Arkivbild.
Ett klassrum i tyska Frankfurt. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

I Tyskland väntas hundratusentals elever i årskurs fyra samt avgångsklasserna gå tillbaka till skolan, medan andra får stanna hemma ytterligare ett tag, enligt nyhetsbyrån DPA. Beslut som gäller skolan fattas i Tyskland på delstatsnivå och reglerna skiljer sig åt i olika delar av landet.

Masktvång och skiftgång

I Österrike får omkring 100 000 avgångselever i gymnasier och yrkesskolor återvända till sina skolor, rapporterar Die Presse. Många får dock vänta två veckor till, till den 18 maj, då runt 700 000 skolbarn mellan 6 och 14 år är välkomna tillbaka, enligt tidningen. I ett tredje steg väntas ytterligare 300 000 elever få gå tillbaka till skolan den 3 juni. För att undvika att smittspridningen tar fart införs krav på mask och skiftgång, så att inte alla elever är på plats i klassrummet samtidigt.

Annons

Även på andra håll i Europa lyfter man nu restriktioner som införts för att hindra spridningen av coronaviruset. I Portugal tillåts små butiker, frisersalonger och bilhandlare återuppta sin verksamhet, samtidigt som invånarna fortsatt uppmanas att hålla sig hemma i största möjliga mån, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I Polen får hotell, museer och butiker öppna.

140 000 döda

I Italien – det värst drabbade landet i Europa – får befolkningen för första gången på nio veckor nu ta längre promenader och besöka släktingar, enligt AFP. Flera miljoner får återvända till sina arbeten på byggen och fabriker, och restauranger tillåts öppna för försäljning av hämtmat.

Sammanlagt har fler än 140 000 européer avlidit i covid-19, medan 1,4 miljoner bekräftats smittade, enligt en sammanräkning av nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: Det nya coronaviruset i Europa

Omkring 1,4 miljoner av de drygt 3,5 miljoner fall av covid-19 som bekräftats globalt är europeiska fall. Över 140 000 människor har avlidit i sjukdomen.

Värst drabbat är Italien, med 28 800 dödsfall och 210 700 bekräftade fall. Storbritannien har 28 400 döda och 186 500 bekräftade fall. Spanien kommer på tredje plats med 25 200 dödsfall, men har nu det högsta antalet smittade: 235 300 personer.

I Frankrike har 24 800 personer avlidit, medan 168 300 smittats. Tyskland har betydligt färre döda – 6 700 – och 163 400 bekräftade fall.

Källa: Reuters

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons