Annons

Europol i insats mot ryssar på sanktionslista

Ukraina • Publicerad 11 april 2022
Rysslands president Vladimir Putin hör till en av alla de ryssar som fått sanktioner mot sig med anledning av invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin hör till en av alla de ryssar som fått sanktioner mot sig med anledning av invasionen av Ukraina. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Europol har inlett en insats med sikte på tillgångar hos ryska medborgare och företag som är föremål för sanktioner efter invasionen av Ukraina.

Operation "Oscar" blir ett samarbete med EU:s medlemsländer, EU-myndigheten Eurojust och EU:s gränsbyrå Frontex, med syfte att underlätta för informationsutbyte och bidra med operativt stöd i ett antal ekonomiska utredningar om kriminella tillgångar och kringgående av EU:s sanktioner kopplat till den ryska attacken, enligt ett uttalande från Europol.

Annons

Insatsen ska pågå under minst ett år och omfattar ett antal olika utredningar.

Europol kommer även bidra med utredningshjälp, forensisk och teknisk expertis och ekonomiskt stöd till relevanta nationella myndigheter.

Frontex "kommer bidra genom att stärka granskningen av personer som korsar EU:s yttre gränser och som är föremål för sanktioner", och Eurojust kommer "hjälpa till med utbyte av strategisk och operativ information, erbjuda juridiskt stöd samt stödja och stärka samarbetet mellan nationella utredande och rättsvårdande myndigheter".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons