Annons
Nyheter

Europol: Terrorhotet lever ännu

Antalet terrordåd eller försök till terrordåd inom EU har minskat rejält från ett år till ett annat, men enligt den europeiska polisorganisationen Europol så finns det fortfarande ett hot.
Europa • Publicerad 13 juli 2022
Europols högsta chef, Catherine De Bolle från Belgien. Arkivbild.
Europols högsta chef, Catherine De Bolle från Belgien. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Under 2021 skedde 15 utförda, misslyckade eller stoppade attacker, enligt Europols årsrapport. Det kan jämföras med 57 händelser som kategoriserades på samma sätt året innan.

Sänkningen beror till stor del på att det har skett många färre vänsterextremistiska dåd, enligt organisationen. Den bedömer dock att pandemin och Ukrainakriget kommer att resultera i nya säkerhetshot kommande år.

Annons

– När det sker geopolitiska omvälvningar så måste EU mer än någonsin upprätthålla sitt kontraterroristiska arbete, säger Europols högsta chef Catherine De Bolle.

Pandemin har lett till att många unga som suttit hemma blivit lättare offer för radikalisering, enligt De Bolle. Hon anser också att EU-länderna behöver dra lärdomar av tidigare krig där radikaliserade personer som stridit har återvänt hem.

Under 2021 greps 388 personer inom EU under misstanke om terrorrelaterad brottslighet. Mer än två tredjedelar av dessa fall hade koppling till jihadism och skedde i Österrike, Frankrike eller Spanien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons