Annons
Nyheter

Expert: Därför lägger Trump skulden på Antifa

USA:s president Donald Trump beskyller Antifa för att vara drivande i de våldsamma kravallerna i USA och vill terrorstämpla rörelsen. Men vandalismen kan inte bara tillskrivas vänsterextrema antifascister, enligt experter.
USA • Publicerad 6 juni 2020
Kravallutrustad polis och demonstranter på gatorna i Washington DC häromkvällen.
Kravallutrustad polis och demonstranter på gatorna i Washington DC häromkvällen.Foto: Alex Brandon/AP/TT
En skylt med texten "Rättvisa för George" (som syftar på George Floyd som dödades i ett brutalt polisingripande) och ett klistermärke med texten "Antifa på offensiven" vid en tysk demonstration mot polisvåldet i USA.
En skylt med texten "Rättvisa för George" (som syftar på George Floyd som dödades i ett brutalt polisingripande) och ett klistermärke med texten "Antifa på offensiven" vid en tysk demonstration mot polisvåldet i USA.Foto: Peter Endig/AP/TT

Protesterna mot polisens rasistiska övervåld mot svarta har spridit sig till hundratals städer. De flesta är fredliga medan andra urartat till kravaller. Extremister från både vänster- och högerkanten har av olika politiska ledare anklagats för de våldsamma inslagen och utredningar pågår. I Las Vegas har tre högerextrema gripits anklagade för att ha uppviglat till våldsamma protester.

President Donald Trump har lagt skulden på den radikala vänsterns antifascister och meddelat att han vill terrorstämpla "Antifa", en förkortning av ordet antifascister, som ofta förknippas med det som i Sverige kallas Antifascistisk aktion, Afa.

Annons

Experter har dock påpekat att USA saknar terrorlagstiftning som omfattar inhemska grupper och att det ändå inte vore förenligt med grundlagen. Dessutom handlar det inte om en organisation med en ledare och tydlig struktur utan snarare ett löst nätverk av ett okänt antal vänsterextrema militanta grupper och individer som kämpar mot det man ser som fascism i världen.

"Direkt aktion"

Vissa anhängare deltar i fredliga former av samhällelig organisering. Men militanta metoder rättfärdigas som självförsvar mot rasismens och fascismens inneboende våld som slår mot marginaliserade grupper, enligt Mark Bray, historiker vid Rutgers University.

– Det är ingen enhetlig organisation, utan en allians för ett socialrevolutionärt självförsvar mot extremhögern som förenar olika typer av socialister, kommunister och anarkister, säger Bray som har skrivit boken Antifa, dödshotats för sitt stöd till rörelsen och var med och organiserade proteströrelsen Occupy Wall Street 2011.

– De litar inte på att polis stoppar högerextrema, utan använder direkt aktion för att själva göra det.

Trumps utspel står i kontrast mot den federala polisen FBI:s varningar om att framväxten av vita högerextrema grupper i flera år har varit den största utmaningen vad gäller inhemsk terrorism.

"Syndabockar"

För de flesta amerikaner var Antifa ett relativt okänt fenomen fram tills det att maskerade antifascister stoppade ett tal från en omstridd Breitbartredaktör i Berkeley 2017 eller konfronterade högerextrema i Charlottesville samma år.

– Rörelsen har växt som ett svar på de högerextrema alt-right-rörelserna och att Trump blev president. Det har fått många på högerkanten, inklusive Trump, att använda Antifa som syndabockar för alla möjliga saker, säger Bray.

– Det som är mest problematiskt är att det kan få polisen att betrakta ungefär alla till vänster om Demokraterna som terrorister.

Det är omöjligt att veta hur många som räknar sig som anhängare till de lokalgrupper som ryms under Antifa-paraplyt. Hemlighetsmakeriet är stort och oro för infiltration och krav på aktivt engagemang gör att grupperna brukar vara ganska små, enligt Bray.

"Flytta fokus"

Annons

Han tror att de flesta stödjer det som ses som "militant självförsvar" mot polisen och förstörelse av "kapitalistisk egendom" som har ägt rum den senaste tiden. Men han tror inte att det finns tillräckligt många antifascister för att de ensamma skulle kunna orsaka den omfattande förödelse som har drabbat många städer i samband med protesterna.

– Jag är säker på att det finns medlemmar i Antifagrupper i protesterna. Men de har inte tillräckligt många anhängare eller det sociala inflytande som skulle krävas för att dra i gång det största upproret i USA på ett halvt sekel, säger Bray.

– Trumps anklagelser är ett försök att flytta fokus från protesterna som utmanar århundraden av vit överhöghet.

Bray får medhåll av andra experter som tycks överens om att det inte går att tillskriva en enskild grupp ansvaret för all vandalism.

– Det är en mångfald av missgärningsmän från ytterkanterna. Vi vet att det har funnits såväl högerextrema som vänsterextrema uppviglare på nätet och i protesterna, säger Brian Levin, chef för Center for the Study of Hate and Extremism vid California State University, till The New York Times.

Fakta: Mer välkänt fenomen i Europa

Den antifascistiska rörelsen är äldre och mer välkänd i Europa – där rötterna kan spåras till det radikala motståndet mot Benito Mussolini i Italien och Adolf Hitler i Tyskland. I USA växte den typen av motstånd sig starkt främst på slutet av 1980-talet, först under namnet Anti-Racist Action.

Anhängarna försöker i allmänhet stoppa det man ser som fascistiska, rasistiska och högerextrema grupper från att ha en plattform och uttrycka sina åsikter offentligt. Våld ses som ett rättfärdigat medel för att uppnå målen.

USA:s president Donald Trump har flera gånger sagt att han vill terrorstämpla Antifa. Men rörelsen har också kritiserats av det mer vänsterorienterade etablissemanget i USA. Efter de våldsamma protesterna i Berkeley 2017 fördömde demokraten Nancy Pelosi antifascisternas våld och krävde att de skulle gripas.

Konservativa medier och politiker slår mer rutinmässigt ner på Antifa – och försökte häromdagen till exempel underblåsa sin kritik genom att peka på ett Twitterkonto som utgav sig för att representera antifascister och uppmanade till våld. Det togs dock bort av Twitter, som hade upptäckt att det var fejk och i själva verket skapat av en högerextrem grupp.

Källa: CNN, The New York Times, Mark Bray

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons