Annons
Nyheter

Expert: Spionbröder skriver in sig i historien

Spionåtalet mot två bröder ger inte många ledtrådar om motiv. Men en sak är klar, enligt David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan:
Säkerhet • Publicerad 11 november 2022
Ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm. Enligt tidigare information från Säpo är en tredjedel av personalen här underrättelseofficerare. Arkivbild.
Ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm. Enligt tidigare information från Säpo är en tredjedel av personalen här underrättelseofficerare. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT
Joakim von Braun, expert på it-säkerhet och specialiserad på rysk underrättelseverksamhet. Arkivbild
Joakim von Braun, expert på it-säkerhet och specialiserad på rysk underrättelseverksamhet. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under fredagen väcktes åtal mot två bröder som misstänks ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning.

Den äldre av de nu åtalade bröderna har tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Att en person inom hjärtat av svensk underrättelsetjänst misstänks ha samarbetat med Ryssland under tio års tid gör fallet unikt.

Annons

– Det är inte alldeles lätt att bedriva spionage mot Säpo och Must. Men lyckas man så är utdelningen väldigt, väldigt hög, säger Joakim von Braun, underrättelseexpert med inriktning mot Ryssland.

Joakim von Braun är dock inte förvånad över åtalet.

– Ryssland har bedrivit ett synnerligen omfattande spionage mot Sverige, framförallt sedan Putin tog makten, säger han.

Kan sätta krokben

Att den äldre brodern misstänks ha spionerat för Rysslands samtidigt som han arbetade för svensk säkerhetstjänst kan ha fått stora konsekvenser, enligt Joakim von Braun.

– Det kan leda till att verksamhet som Säkerhetspolisen bedriver för att hindra rysk underrättelseverksamhet misslyckas, säger han.

– En person på insidan kan alltid sätta krokben för verksamheten.

Dessutom har mannen troligtvis arbetat med att kartlägga andra människor på sin egen arbetsplats, enligt von Braun.

– Det primära målet är hela tiden att värva nya spioner för Ryssland.

Luras, mutas och pressas

Enligt åtalet ska den äldre brodern ha fått tag på känsliga uppgifter via sina jobb vid Säpo och Försvarsmakten. Med hjälp av sin lillebror ska han sedan ha lämnat över informationen till den ryska underrättelsetjänsten GRU.

En central fråga när en person åtalas för spioneribrott är såklart motivet.

Annons

Enligt David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan, finns inte många ledtrådar kring motivet i åtalet. Kanske får vi fler svar under rättegången.

– Det enda vi kan se i åtalet är att de har fått ganska bra betalt. Men det behöver såklart inte betyda att det har varit ekonomiskt drivet bara, säger han.

– Jag kan lova dig att det är ganska få svenskar som längtar efter att bli landsförrädare. Men de luras, mutas och pressas ofta till att bli det ändå, fyller underrättelseexperten Joakim von Braun i.

De spionåtalade bröderna är 42 och 35 år gamla och hemmahörande i Mellansverige. Bröderna har iranskt ursprung. Brotten ska enligt åtalet ha ägt rum under tio års tid, mellan september 2011 och september 2021, när bröderna greps.

När skedde värvningen?

Enligt David Bergman vill vi ofta identifiera "spionpersonlighetsdrag" när det gäller de misstänkta i den här typen av fall.

– Men jag skulle snarare säga tvärtom. Det är nog ganska normala individer, som levt ett vanligt familjeliv och kunnat arbeta sig upp på sina arbetsplatser. Jag skulle inte bli förvånad om många som har arbetat med dem är ganska chockade, säger han.

Enligt Joakim von Braun blir det intressant framöver att få reda på om den äldre brodern värvades av Ryssland när han redan arbetade för Säkerhetspolisen, eller om han först värvades och sedan fick jobb på myndigheten.

– Är det så att han har skickats in i myndigheten så är det en mycket mer avancerad operation.

Båda de åtalade männen nekar till brott.

Fakta: Underrättelseofficer, agent eller spion?

Underrättelseofficer: Den person som för ett främmande lands räkning har till uppgift att skaffa information – själv eller med hjälp av någon annan. Personen kan vara anställd i sitt hemlands underrättelse- eller säkerhetstjänst, men har i mottagarlandet ofta en diplomatisk tjänst, en så kallad ”täckbefattning”.

Agent: Den person som underrättelseofficeren lyckas etablera samarbete med. Agenten har ofta ingen direkt koppling till den utländska underrättelsetjänsten, utan får sitt uppdrag från underrättelseofficeren.

Underrättelseofficerens roll är att ge uppdrag åt och att leda/driva agenten, medan agentens roll är att skaffa upplysningar.

Spion, i juridisk mening, är den som exempelvis skaffar eller lämnar över hemlig information med syftet att gå främmande makt tillhanda.

Det förekommer även så kallade vilande agenter som inte träder i aktiv tjänst som spion på flera månader eller ibland till och med år.

Ett 15-tal stater har underrättelseofficerare på plats i Sverige, enligt Säpo. Hotbilden från främmande makt betecknas sedan flera år tillbaka som förhöjd.

Källa: "Spioneri och annan olovlig underrättelseverksamhet", Säpo

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons