Annons
Nyheter

Expert: Stängsel enda som håller rådjur borta

Internet är fullt av tips på vad man kan göra för att undvika att få sin trädgårdsodling uppäten av rådjur. Men enligt trädgårdsexperten Lena Israelsson fungerar ytterst få.
Trädgård • Publicerad 1 maj 2022
Vill man skydda sin trädgårdsodling är det inte mycket annat att göra än att sätta upp staket, säger Lena Israelsson, trädgårdsboksförfattare och journalist. Arkivbild.
Vill man skydda sin trädgårdsodling är det inte mycket annat att göra än att sätta upp staket, säger Lena Israelsson, trädgårdsboksförfattare och journalist. Arkivbild.Foto: JOHAN NILSSON/TT

– Det är ett så enkelt. Det är inga knep som funkar förutom att ha höga staket, säger Israelsson som är trädgårdsboksförfattare och journalist.

Problemet är att rådjuren vänjer sig med allt. Återkommande tips är till exempel att använda blodmjöl, vitpeppar, vitlöksvatten, ljusskrämmor, eller hänga upp ull och cd-skivor. Men inget av de här fungerar i det långa loppet, enligt Israelsson.

Annons

– Har de vant sig vid stadsmiljö, vänjer de sig också med cd-skivor och allt annat.

– Blodmjöl är ett exempel på sådant som kanske fungerar ett par dagar, men det går över. Det är helt värdelöst.

Rekommenderar mjukt nät

Israelsson har ett tips: hägna in grönsaksodlingen med mjukt nät. Det är enkelt att sätta upp och är också billigt, säger hon. Då trycker man ner träreglar i jorden och häftar fast nätet på dem.

– Men har man väldigt stora problem är det bättre att bygga något permanent.

Hon framhåller att stängslet bör vara åtminstone 180 centimeter högt, annars kan rådjuren ta sig över.

Äter allt om de måste

Det finns också en hel del råd om vilka slags växter rådjuren inte tycker om. På sådana listor hittas till exempel hyacint, rhododendron, syrén och pion.

– De äter allting om det måste, konstaterar Israelsson.

Däremot är rådjuren inte speciellt förtjusta i buskar, säger hon. De äter hellre örtartade växter.

– De äter inte heller löv på buskar. När det finns löv på buskarna finns det samtidigt godare blad någon annanstans.

Såklart finns det ändå växter som inte är lika attraktiva, till exempel på grund av stark doft eller stickiga blad. Till exempel isop och blå bolltistel.

Annons

– Det som är mest utsatt är alltid grönsaksodlingen. Den ska skyddas. Man kan inte skydda en hel trädgård.

Svårt att undvika i städer

Enligt Israelsson är rådjuren pressade i städerna och blir väldigt framfusiga.

– Jag har en kolonilott i Stockholms innerstad och åtminstone vartannat år har vi besök av rådjur.

Den enda gången Israelsson har skonats från rådjurens intrång var då hon odlade ute i skogen. På ödsliga ställen klarar sig odlingar bättre, eftersom rådjuren hittar mat någon annanstans.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons