Annons

Expert: "Sverige framstår som undfallande"

Sverige utvisar tre ryska diplomater som anklagas för spionage. En meningslös knäpp på näsan, anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, som velat se fler utvisningar.
Ukraina • Publicerad 5 april 2022
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, liksom författare och historiker med inriktning på freds- och konfliktforskning. Arkivbild.
Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, liksom författare och historiker med inriktning på freds- och konfliktforskning. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Det sticker i ögonen att det är så få. Danmark utvisar 15, Sverige utvisar tre. Det återspeglar inte storleken på den ryska underrättelseverksamheten i respektive land. Danmark stänger ner den medan Sverige skickar en signal om ogillande, säger Agrell.

De senaste veckorna har EU-land efter EU-land utvisat ryska diplomater som anklagas för aktiviteter som bryter mot Wienkonventionen, diplomatspråk för misstänkt spioneri.

Annons

Vid en pressträff på tisdagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att Sverige följer efter. Men till skillnad från Danmark och Italien som tidigare under dagen meddelade att man utvisar 15 respektive 30 diplomater, nöjer sig Sverige med tre.

"Har inte tagit till sig"

– Det återspeglar att svenska UD fortfarande agerar enligt det protokoll som gällde fram till det ryska anfallet på Ukraina. Man har inte tagit till sig att säkerhetsläget i grunden har förändrats.

TT: Varför borde man ha utvisat fler?

– Därför att i det säkerhetsläge vi befinner oss i nu så utgör den ryska underrättelseverksamheten ett säkerhetshot i alla länder där den bedrivs.

Enligt Wilhelm Agrell skickar det han anser är ett senfärdigt svenskt agerande en signal – både till Ryssland och EU – om att Sverige inte förstår hur allvarligt läget är.

– Om en stor del av EU utvisar stora antal rysk underrättelsepersonal och Sverige inte gör det så framstår Sverige som undfallande.

Säpo bedömer att var tredje av de cirka 35 ryska diplomaterna i Sverige är underrättelseofficerare. Enligt Ann Linde bedriver också fler än de som nu utvisas illegal verksamhet i Sverige.

Föråldrad självbild

Att Sverige inte går hårdare fram handlar enligt utrikesministern om att Ryssland väntas svara med samma mynt, och att UD värnar den svenska representationen i Moskva och S:t Petersburg.

– Det är djupt förankrat inom svenskt utrikespolitiskt tänkande att man inte ska ta till storsläggan. Det är en gammal svensk tradition att upprätthålla alla kanaler, agera brobyggare och så vidare, säger Wilhelm Agrell.

TT: Kan det finnas några fördelar med att gå försiktigt fram?

Annons

– Man hänvisar till kontakterna med det ryska civilsamhället, men de är i praktiken omöjliggjorda genom de skärpningar som har skett av de ryska lagarna. Jag tror inte att man kan åstadkomma särskilt mycket där i dagsläget.

Ryska ambassaden i Stockholm avböjer i ett mejl till TT att kommentera tisdagens utvisningsbeslut.

"Ambassaden har ingen kommenterar angående beslutet", står det i mejlet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons