Annons
Nyheter

Experter gillar kommissionens raka kritik

Äldreforskare hoppas att coronakommissionens tunga och raka kritik blir ett avstamp för en mer resursstark äldreomsorg i Sverige.
Coronaviruset • Publicerad 15 december 2020
För sent och för lite. Kritiken efter pandemihanteringen på landets äldreboenden är hård men rättvis, enligt äldreforskare TT talat med. Arkivbild.
För sent och för lite. Kritiken efter pandemihanteringen på landets äldreboenden är hård men rättvis, enligt äldreforskare TT talat med. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Med det svenska dödstalet i rask takt på väg mot 8 000 slår coronakommissionen i sin första delrapport fast att äldreomsorgen var illa rustad att möta en pandemi. Tusentals gamla har dukat under med covid-19 på särskilda boenden för äldre.

Kommissionen konstaterar att åtgärderna för att minska smittspridningen i äldreomsorgen var för sena och otillräckliga.

Annons

– Det är en klok genomgång. Kommissionen har gjort en rätt bedömning. Jag är imponerad av att man är så tydlig och klar, säger Maria Eriksdotter, överläkare i geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Karolinska institutet, till TT.

Strukturella brister

Hon anser att de strukturella bristerna har funnits sedan den så kallade ädelreformen 1992 då kommunerna tog över ansvaret för äldrevården. Största problemet enligt henne är bristen på medicinsk kompetens, framför allt läkare och sjuksköterskor. Särskilt som allt fler sköra och sjuka kommit in på äldreboendena under senare år.

– Behovet av medicinsk kompetens har ökat jämfört med hur det var i början av 1990-talet, men det har man inte rustat upp för.

– I Stockholm i dag är det så att ensjuksköterska efter klockan 16 ansvarar för 150 boenden, berättar Maria Eriksdotter som ett exempel på hur långt det har gått.

"Fantastiskt jobb"

Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, har forskat om äldre omsorgen i 35 år och länge pekat på resursbristerna. Även hon strör lovord över kommissionens slutsatser.

– De är väldigt tydliga och det är adekvat kritik. Det är jättebra att de lyfter att äldreomsorgen behöver resursförstärkas.

– Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb på den korta tiden, säger hon till TT.

Båda uppskattar att kommissionen vill att sjuksköterskor ska finns på alla äldreboenden dygnet runt alla dagar i veckan.

– Det är väl rimligt. Norge har typ fem gånger fler sjuksköterskor än vad vi har, säger Marta Szebehely.

De enas också om att äldreomsorgens uppdelade huvudmannaskap mellan kommuner och regioner är olyckligt, bland annat för att olika journalsystem är i bruk.

En skiljelinje

Annons

TT: Tror ni att den här kommissionsgenomgången blir en vattendelare i synen på hur äldreomsorgen bedrivs i Sverige?

– Jag tror faktiskt det, och hoppas det. Äldreomsorgen har länge varit ganska eftersatt och nu, tyvärr, har pandemin blivit ett stresstest för äldreomsorgen, säger Maria Eriksdotter.

– Kommissionen kommer också att vara viktig när det gäller attityder till äldre hos personer över lag i Sverige. Förstår vi bättre den kunskap och kompetens som också äldre personer har på alla nivåer, får vi en bättre respekt för de äldre och de som arbetar med äldre.

Marta Szebehely svarar så här:

– Jag hoppas att äldreomsorgen framöver uppvärderas så att den får resurser, personalen får utbildning och stöd och att deras insats värderas.

– Men jag är lite rädd att det blir för mycket fokus på det medicinska. Det gäller att både kunna stötta personalen i omvårdnad och det vårdmedicinska, och samtidigt se till att de äldre kan fortsätta att leva ett bra socialt liv på äldreboendena.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons