Annons
Nyheter

Expertkritik mot omstritt nätförslag i EU

Risk för merarbete, tveksam effektivitet och dessutom ett slag mot yttrandefriheten.
Ylva Johanssons förslag mot sexuella övergrepp via nätet får besk kritik i EU-parlamentet.
EU • Publicerad 13 april 2023
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatten har varit het sedan inrikeskommissionär Johansson lade fram sitt förslag i fjol våras om hur plattformar och nätjättar ska agera mot övergreppsmaterial på nätet – på engelska förkortat CSAM (Child Sex Abuse Material).

Kritiken har varit hård, inte minst från nätaktivister som anser att förslaget innebär en "chattkontroll" och ett alltför stort ingrepp mot den personliga integriteten.

"Kan skada"

Annons

Nu får de också medhåll från en utredning som tagits fram av EU-parlamentet.

– Det finns en positiv effekt för skyddet av barn, men det kan också skada deras yttrandefrihet och drabba tonåringars sexuella utveckling online, säger Bart Preneel från universitetet i Leuven i Belgien i en genomgång inför EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) på torsdagen.

– Även om förslaget skulle hjälpa till för att skydda mot och bekämpa CSAM så är det osannolikt att det är effektivt, säger i sin tur kollegan Niovi Vavoula från Queen Mary-universitetet i London.

Utredarna pekar bland annat på stor risk för merarbete för polisen och att legitimt material – som vanliga fotografier – kan komma att stämplas som övergrepp.

Orättvist?

EU-kommissionen och Ylva Johansson har ihärdigt försvarat förslaget och hävdar att det finns tillräckliga skydd inbyggda för att undvika en överdriven granskning.

– Jag tycker det är totalt orättvist att peka ut det här som en obligatorisk kontroll av all privat kommunikation. Det är inte vad ni har framför er. Det här förslaget är en oerhörd förbättring jämfört med nuvarande situation, säger Olivier Onidi, biträdande generaldirektör på EU:s "inrikesdepartement", DG Home, inför Libe-utskottet.

Motståndarna manar dock kommissionschefen Ursula von der Leyen att dra tillbaka hela förslaget.

– Vi vill inte ha en övervakarstat, fräser tyske liberalen Moritz Körner.

Fakta: EU:s CSAM-förslag

CSAM är förkortningen för material som innehåller sexuella övergrepp på barn.

För att bekämpa sexuella övergrepp på nätet föreslog EU-kommissionen i maj 2022 ny lagstiftning som gör det obligatoriskt för förmedlare av nättjänster att göra riskbedömningar för att utröna risken att de utnyttjas av förövare.

Nationella myndigheter kan sedan ge order om granskning av nättjänsterna och ge order om borttagande.

Ett särskilt EU-center, kopplat till Europol, föreslås få en nyckelroll för att hjälpa både företag, myndigheter och offer.

Förslaget behandlas just nu i vanlig ordning parallellt av medlemsländerna i ministerrådet och EU-parlamentet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons