Annons
Nyheter

Extra stöd till regionalt yrkesvux

Utbildning • Publicerad 25 juni 2020
Kommunernas yrkesinriktade vuxenutbildning blir helt och hållet statligt finansierad i år. Arkivbild.
Kommunernas yrkesinriktade vuxenutbildning blir helt och hållet statligt finansierad i år. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl

Den regionala yrkesinriktade vuxenutbildningen ska helt och hållet finansieras med statliga pengar i år.

Bakgrunden är den ökande arbetslösheten kopplad till coronapandemin. Regeringen vill ge kommunerna möjlighet att ordna så många utbildningsplatser som möjligt inom yrkesvux, och därför införs ett extra statsbidrag som finansierar alla utbildningsplatser – även de som kommunerna tidigare åtagit sig att bekosta.

Annons

"Läget är ansträngt. Vi behöver mer yrkesutbildning för vuxna, därför tar staten över hela kostnaden för all utbildning inom yrkesvux från kommunerna i år", säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Regeringen har också beslutat att ändra bestämmelserna vad gäller krav för statsbidraget. I de fall kommunerna inte kunnat ordna praktik åt de studerande på grund av smittoläget på arbetsplatser så ska detta inte leda till att statsbidraget återkrävs.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons