Annons
Nyheter

Extremister attackerade bybor i Burkina Faso

Burkina Faso • Publicerad 13 februari 2023
Soldater som som är trogna regimen i Burkina Faso. Arkivbild.
Soldater som som är trogna regimen i Burkina Faso. Arkivbild.Foto: Kilaye Bationo/AP/TT

Ett tjugotal personer har dödats i två terrorattacker i nordvästra delen av Burkina Faso. Gärningsmännen misstänks tillhöra de extremistiska islamistgrupper som den senaste tiden ökat sina attacker mot civila och militär.

Bland dödsoffren finns nio frivilliga som ingick i militära styrkor.

Annons

Den första attacken genomfördes i torsdags i byn Dembo. Den andra attacken riktades mot Yargatenga, nära gränsen till Togo och Ghana, enligt lokala tjänstemän som berättar om attackerna på måndagen.

Omkring 100 beväpnade gärningsmän anföll Yargatenga, de anlände på motorcyklar och mindre lastbilar. Angriparna omringade byn och öppnade eld mot lokalbefolkningen.

– Attackerna och striderna varade i flera timmar, berättar den civile tjänstemannen som säger att det är tredje gången på en månad som orten har anfallits.

Det sammanlagda dödstalet i attacker som inträffade förra veckan i Burkina Faso beräknas till ett femtiotal. Och veckan innan dess dödades omkring 60 personer av militanta islamister.

Oron i Burkina Faso har pågått sedan 2015, då militanta grupper som var verksamma i Mali tog sig över gränsen.

Militär, ledd av Ibrahim Traoré, grep makten i en kupp i början av 2022.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons