Annons
Nyheter

Få åtalas för filmning av olycksplatser

Brott • Publicerad 5 september 2021
Få åtalas för att filma och sprida bilder från olycksplatser. Arkivbild.
Få åtalas för att filma och sprida bilder från olycksplatser. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan drygt tre år är det brottsligt att filma och sprida bilder från olycksplatser enligt lagen om olaga integritetsintrång, men hittills har få åtalats, enligt TV4 Nyheterna.

Fram till och med 2020 har 4 525 fall om misstänkt olaga integritetsintrång anmälts, enligt siffror som tv-kanalen tagit del av. Av dessa har 119 lett till åtal, vilket är 2,6 procent av alla anmälningar. Bara ett fåtal rör blåljuspersonal, enligt TV4.

Annons

– Jag tror intentionerna från lagstiftaren var god, det vi kan se som bekymmersamt var att det inte fått den önskvärda slagkraft och effekt jag är ganska säker på att man önskat sig. Det har vuxit fram någon form av märklig acceptans för att ha telefonerna i högsta hugg, säger Henrik Johansson, förbundsordförande Ambulansförbundet, till TV4.

Ett aktuellt fall är mordet på en polis i Biskopsgården i juni, där en person utreds för olaga integritetsintrång efter att ha delat klipp på livräddningsförsöken.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons