Annons
Nyheter

Få har antikroppar för coronavirus i Tjeckien

Tjeckien har utfört en av de största antikroppsstudierna i Europa. Testerna visar en väldigt låg grad av immunitet i landet, enligt hälsodepartementet.
Tjeckien • Publicerad 6 maj 2020
En kvinna promenerar över en nästintill tom Karlsbro i Prag i mars.
En kvinna promenerar över en nästintill tom Karlsbro i Prag i mars.Foto: Petr David Josek

Masstestningen började i april och av 26 549 testade personer hade 107 antikroppar.

Baserat på resultatet beräknas fyra till fem procent av Tjeckiens befolkning vara immun, enligt hälsodepartementet.

Annons

– Inte ens i de mest påverkade platserna övertiger det fem procent, säger Ladislav Dusek, chef för Institutet för hälsoinformation och statistik, som tillhör hälsodepartementet.

I de två största städerna Prag och Brno är immunitetsnivån troligtvis ännu lägre, enligt studiens preliminära resultat.

Tjeckien, med sina knappt elva miljoner invånare, var en av de snabbaste nationerna i Europa att införa hårda rese- och gränsrestriktioner för att minska smittspridningen, och de flesta affärerna och restaurangerna stängdes i mars.

Landet ska snart sakta börja öppna upp igen och resultaten från studien kommer inte att påverka den planen, enligt hälsominister Adam Vojtech.

Runt 7 900 personer har bekräftats smittade med coronaviruset i Tjeckien, vilket är mycket lägre än många av grannländerna i väst. 258 personer har dött.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons