Annons
Nyheter

Få vinnare på Gamestop

Miljonvinster för några få, men hittills stora förluster för de allra flesta. Så ser det ut bland Danske Banks kunder med Gamestop-aktier efter årets berg- och dalbana för aktien.
Ekonomi • Publicerad 4 mars 2021
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Arkivbild
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. ArkivbildFoto: Allis Nettréus/SvD/TT

En procent av Danske Banks 2 100 kunder med Gamestop-aktier i aktieportföljen hade i slutet av februari i snitt tjänat 1,3 miljoner kronor på de kraftiga kursrörelserna.

– Men ingen av den procenten kom in som Gamestop-ägare efter att hajpen startade. Det var kunder som råkade äga aktien innan det här drog igång i sociala medier, säger Maria Landeborn, sparekonom och strateg på Danske Bank.

De värst drabbade

Annons

Andelen förlorare var betydligt större, enligt Danske Banks kartläggning. Tre fjärdedelar av bankens kunder med Gamestop-aktier hade i slutet av februari förlorat 25 procent av det de satsat på aktien. De värst drabbade hade förlorat 85 procent och snittförlusten låg på 14 000 kronor.

– När småsparare i Sverige fick nys om det här hade aktien redan stigit kraftigt. Då är chansen ganska liten att tjäna större pengar, säger Landeborn.

Vid sidan den lilla klicken extrema vinnare och den stora massan förlorare klarade sig drygt en femtedel av Gamestop-ägarna i Danske Bank med svagt positiv avkastning på sitt Gamestop-innehav under perioden, medan 3 procent hade en avkastning på i snitt 200 000 kronor.

Yngre män dominerade bland Danske Banks Gamestop-spekulanter. Majoriteten var i åldern 18–30 år och 94 procent var män.

Rusade med 1 700 procent

Hajpen kring det New York-noterade spelbutiksbolaget Gamestops aktie tog fart i slutet av januari. Aktien rusade med ofattbara 1 700 procent på några dagar – för att sedan rasa snabbt.

Den enorma kursrörelsen uppåt förklaras av att en våg av småsparare samtidigt gick in och lade stora mängder köporder, bland annat inspirerade av inlägg på forumet Wallstreetbets på plattformen Reddit och i andra sociala medier.

Till saken hör att Gamestop-aktien inför köpvågen var hårt blankad av hedgefonder, det vill säga hedgefonderna hade satsat stora pengar på kursfall för Gamestop-aktien. Men när kursen i stället steg kraftigt tvingades hedgefonderna till slut överge sina blankningspositioner och köpa aktien för att täcka sina förluster – vilket gav en extra hävstång till kurslyftet.

– Gräsrotsrörelsen som ville göra uppror mot kapitalet på Wall Street har farit mer illa än kapitalet, med undantag för någon enstaka hedgefond, säger Landeborn.

Bäddat för spekulationsbubblor

Hon tillägger att troligen tjänade andra hedgefonder på att gå in och blanka aktien när den låg på topp.

Hon tror att börser på rekordnivåer och den ovanligt höga riskaptiten på marknader runt om i världen bäddar för nya spekulationsbubblor och mer marknadsturbulens framöver.

Annons

– Men förhoppningsvis blir småspararna mer luttrade och försiktiga med att haka på sådant här än vad de var när det gäller Gamestop.

Fakta: Tiotusentals svenska Gamestop-ägare

Hajpen kring den New York-noterade Gamestop-aktien – som även omfattade flera andra aktier på andra börser – spred sig bland småsparare i hela världen i januari och februari.

I somras var aktien periodvis värd under 4 dollar, för att avsluta året på drygt 18 dollar. Men det var efter årsskiftet som den stora rusningen tog fart.

Många svenska småsparare hakade på. Hos Avanza och Nordnet noterades en topp den 3–4 februari med drygt 34 000 respektive 28 000 aktieägare i Gamestop.

I mitten av februari fanns fortfarande 24 000 ägare kvar hos Avanza och 23 000 hos Nordnet, trots att aktien då hade rasat från 483 dollar till som lägst under 40 dollar på tre veckor.

Den gångna veckan har Gamestop-aktien lyft något igen. Den kostar nu omkring 120 dollar, vilket är ett kurslyft på över 500 procent sedan årsskiftet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons