Annons
Nyheter

Fallet Floyd: Nytt långt straff för ex-polis

Ex-polisen Derek Chauvin döms i federal domstol i USA till 21 års fängelse för George Floyds död i Minneapolis.
Chauvin är sedan tidigare på delstatsnivå dömd till 22 års fängelse i fallet.
USA • Publicerad 7 juli 2022
Domare Paul Magnuson på en teckning från rättegången i Floyd-fallet. Arkivbild.
Domare Paul Magnuson på en teckning från rättegången i Floyd-fallet. Arkivbild.Foto: Cedric Hohnstadt/AP-TT

Chauvin erkände sig i december skyldig till att ha kränkt Floyds medborgerliga rättigheter. Fallet har väckt stora protester mot polisvåld mot svarta i USA.

Det var på kvällen den 25 maj 2020 som 46-årige George Floyd greps av polis i Minneapolis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Annons

Floyd försågs med handfängsel, men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet mot gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring nio minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

– Jag förstår verkligen inte varför du gjorde det du gjorde. Att placera sitt knä ovanpå en mans hals till dess han slutar andas är helt enkelt fel, sade domaren Paul Magnuson.

I praktiken innebär den nya, federala domen att några år läggs ovanpå det straff som Chauvin redan avtjänar. Han flyttas dessutom till federalt fängelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons