Annons

Familj får 100 000 kronor efter unikt myntfynd

När familjen i Kristianstad byggde om sitt hus hittade de 21 kopparmynt från 1700-talet. Nu har Riksantikvarieämbetet beslutat om inlösen av mynten. Ersättningen landar på 100 000 kronor.
Kristianstad • Publicerad 10 juni 2019
Ett av de 21 kopparplåtmynt som familjen i Kristianstad hittade på sin tomt.
Ett av de 21 kopparplåtmynt som familjen i Kristianstad hittade på sin tomt.Foto: Länsstyrelsen Skåne (CCBY)

– Det är glädjande när människor bidrar till vårt gemensamma kulturarv för det bidrar till kunskapen om vår gemensamma historia, säger Anna Östling som handlagt ärendet på Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande.

Familjen i Kristianstad gjorde det första fyndet redan 2004 i samband med en ombyggnad. När huset stod klart hade ytterligare 20 mynt hittats.

Annons

Men det var först under 2016 i samband med SVT:s Antikrundan som fynden värderades. Efter tv-programmet tog familjen kontakt med länsstyrelsen och under förra året landade ärendet på Riksantikvarieämbetets bord.

En del av deras arbete har handlat om att värdera de knappt tio centimeter breda mynten som härstammar från 1700-talets första hälft. Eftersom mynten har bedömts som slitna, kraftigt korroderade och notan för konserveringen hamnat på 70 000 kronor värderar myndigheten fyndet till 100 000 kronor.

Två olika experter har värderat föremålen och därefter har summan räknats fram. Den baseras på föremålets skick, bevarandegrad, metallinnehåll och kulturhistorisk betydelse. Riksantikvarieämbetet slår fast att fyndet bedöms ha ett ovanligt högt kulturhistoriskt och vetenskapligt värde.

Pengarna som nu tilldelas familjen är skattepliktiga.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons