Annons
Nyheter

Fängelsechef beordrade mord på journalist

Filippinernas högsta fängelsechef anklagas för att ha beordrat mordet på den kände radiojournalisten Percival Mabasa. Även en högt rankad säkerhetstjänsteman åtalas.
Filippinerna • Publicerad 7 november 2022
Demonstranter protesterar efter mordet på journalisten Percival Mabasa, även kallad Percy Lapid.
Demonstranter protesterar efter mordet på journalisten Percival Mabasa, även kallad Percy Lapid.Foto: Aaron Favila/AP/TT

63-årige Mabasa, som gick under namnet Percy Lapid i sitt radioprogram, sköts till döds när han var på väg till jobbet i en förort till huvudstaden Manila den 3 oktober. Mordet har rört upp känslor både nationellt och internationellt och lett till omfattande protester och fördömanden.

Fängelsechefen, som nu är tillfälligt avstängd från sitt jobb, uppges ha beordrat mordet efter att upprepade gånger har varit föremål för avslöjanden av Mabasa.

Annons

– Han kommer troligen att bli den högsta tjänstemannen i det här landet som någonsin har åtalats för ett brott av den här allvarlighetsgraden, säger justitieminister Crispin Remulla.

De två anklagade männen ska även ha beordrat ytterligare ett mord, på en av de fängelseinterner som hjälpte till i rekryteringen av den man som genomförde mordet. Den kontrakterade gärningsmannen överlämnade sig till polis i oktober.

Percival Mabasa var en uttalad kritiker av både expresidenten Rodrigo Duterte och hans efterträdare Ferdinand Marcos Jr.

Enligt landets federala polismyndighet har utredningen av mordet blottat "institutionaliseringen av kriminella organisationer inom regeringen".

Mabasa är den andre journalisten som mördas i Filippinerna sedan Marcos den yngre tog över makten i somras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons