Annons
Nyheter

Fängelset Viskan ska öppnas igen

Samhälle • Publicerad 7 april 2022
Öppnandet av Viskan kan ge över hundra nya arbetstillfällen, enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Arkivbild.
Öppnandet av Viskan kan ge över hundra nya arbetstillfällen, enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Anstalten Viskan, mellan Sundsvall och Ånge, kommer att öppnas på nytt. Regeringen har beslutat att säga ja till Kriminalvårdens begäran om att ingå ett 20-årigt hyresavtal för anstalten.

Kriminalvården bedrev verksamhet vid Viskan mellan 1971 och 2009. De senaste åren har präglats av stor platsbrist på landets fängelser och därför vill myndigheten nu öppna anstalten igen. Den kommer att vara i säkerhetsklass 2 och innehålla minst 108 platser.

Annons

"En stärkt brottsbekämpning har bidragit till en ökning av intagna i Sveriges anstalter. Den återöppnade anstalten i Viskan innebär ett viktigt tillskott av platser. Satsningen kan dessutom ge upp till 120 nya arbetstillfällen", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Planen är att hyresavtalet ska börja gälla från oktober 2023.

De kommande fyra åren räknar Kriminalvården med att medelantalet fängelsedömda kommer att öka med 26 procent, från i snitt nära 5 500 i dag till 6 880 fångar 2025.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons