Annons
Nyheter

Fängslad egyptisk aktivist blir britt

Egypten • Publicerad 11 april 2022
Demokratiaktivisten Alaa Abdel Fattah. Arkivbild.
Demokratiaktivisten Alaa Abdel Fattah. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Den egyptiske regimkritikern Alaa Abdel Fattah, som dömts till fem års fängelse för att ha spridit "falska nyheter", har fått brittiskt medborgarskap.

Beskedet kommer från hans syster Mona Seif, som säger att medborgarskapet beror på att deras mor föddes i London. Förhoppningen är att Alaa Abdel Fattah ska kunna få konsulär hjälp från Storbritannien.

Annons

Demokratiaktivisten var ledande i protesterna som ledde till att president Hosni Mubarak tvingades bort från makten 2011. Hans kritik mot den nya regimen i Kairo har fortsatt, vilket ledde till att han fängslades. I två och ett halvt år har han hållits i en fängelsecell utan dagsljus och minimal kontakt med yttervärlden, enligt hans syster. I december dömdes han till ett fem år långt fängelsestraff.

Alaa Abdel Fattah har inlett en hungerstrejk i protest mot förhållandena i fängelset.

Egypten har tidigare släppt flera fångar som haft dubbelt medborgarskap.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons