Annons
Nyheter

Palmeutredning läggs ned – Skandiamannen utpekas

Olof Palme kan ha mördats av "Skandiamannen", enligt chefsåklagare Krister Petersson.
Men det är svårt att helt koppla honom till brottet – bevisningen räcker för anhållan och häktning, bedömer åklagaren.
Om Stig Engström fortfarande levt vill säga. Nu läggs i stället utredningen ned.
Palmemordet • Publicerad 10 juni 2020
Bild ur tv-inslag från Rapport där Stig Engström, senare kallad Skandiamannen, intervjuas, och gör en "rekonstruktion" av händelseförloppet vid Palmemordet. Tv-inslaget ingår i förundersökning som lagts fram av chefsåklagare Krister Petersson.
Bild ur tv-inslag från Rapport där Stig Engström, senare kallad Skandiamannen, intervjuas, och gör en "rekonstruktion" av händelseförloppet vid Palmemordet. Tv-inslaget ingår i förundersökning som lagts fram av chefsåklagare Krister Petersson.Foto: SVT
Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson.
Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson.Foto: Thomas Carlgren
Rosor vid platsen där statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen.
Rosor vid platsen där statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen.Foto: Fredrik Sandberg /TT NYHETSBYRÅN

Siffrorna ur Palmeutredningen är svindlande. Den innehåller över 22 400 uppslag, 90 000 personer ingår och 10 000 är förhörda. 134 personer har erkänt mordet.

Sedan februari 2017 har Palmegruppen under ledning av åklagaren Krister Petersson gått igenom flera av uppslagen på nytt. Inget har lett vidare. Utom ett.

Annons

Det handlar om en misstänkt gärningsman som inte går att "komma runt", inledde Krister Petersson onsdagens minst sagt välbevakade presskonferens om sitt beslut i åtalsfrågan.

– Och den personen är Stig Engström, som omnämnts som "Skandiamannen", sade åklagaren.

Inget mordvapen

Eftersom Stig Engström avled år 2000 kan åklagaren inte inleda förhör eller väcka åtal mot honom. Därför har Krister Petersson beslutat att utredningen ska läggas ned.

Olof Palme sköts till döds efter ett biobesök på Sveavägen den 28 februari 1986. Flera aspekter har försvårat utredningen och bevisningen i fallet. Det har gått så lång tid att vittnen har hunnit bli gamla och påverkade av medier. Inget vittne såg mördarens ansikte och inget vapen har kunnat kopplas till kulorna på platsen – trots att 788 stycken provskjutits.

– Av allt att döma kommer den tekniska bevisningen inte kunna ge oss någon hjälp. Vi måste bedöma vad som hände på befintligt material, säger Petersson.

"Stämde inte"

Stig Engström jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen, därav namnet "Skandiamannen". Han hade bekantskap med vapen och rörde sig i Palmekritiska kretsar.

– Vi kom fram till en person som inte stämde med den övriga bilden, en person som inte passade in. Hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen, säger spaningsledare Hans Melander.

Engströms klädsel stämmer överens med flera vittnesmål om den flyende gärningsmannen – mörk rock och någon form av huvudbonad. Han betedde sig också underligt dagarna efter mordutredningen, enligt åklagaren, och har lämnat en mängd olika uppgifter om vad han sett och gjort.

Om dagens Palmegrupp varit aktiva för 34 år sedan hade Stig Engström blivit anhållen om han inte kunnat lämna ordentliga förklaringar till de varierande uppgifterna, enligt Krister Petersson.

– Min bedömning är att det finns tillräckligt med omständigheter för att han också skulle ha kunnat bli häktad. Men jag är inte så dum att jag säger att det här materialet i sig ensamt räcker för att vi kan påstå att brottet är styrkt, som en domstol måste göra. Men det hade givit oss en rimlig chans att bygga upp ett case emot honom, säger Petersson.

Avfördes 1987

Annons

Han nämner exempelvis att man då haft större chans att säkra ett eventuellt mordvapen, göra husrannsakan och undersöka Engströms kläder. I stället avfördes Stig Engström från utredningen i februari 1987, som "på platsen varande".

TT: Detta är oerhört allvarliga anklagelser, när du namnger en avliden person utan att ha hittat ett vapen, utan att ha kunnat förhöra honom. Det blir ingen rättslig prövning. Åklagare har haft fel tidigare, varför ska vi tro på detta?

– Jag har försökt att förklara här vad som ligger bakom vårt ställningstagande. Det har räckt för att vi ska känna oss trygga i vår uppfattning, om varför vi lägger fram det.

Fakta: "Skandiamannen" Stig Engström

Stig Engström föddes 1934 i Indien där familjen vistades då pappan genom sitt arbete blivit placerad i landet. Familjen bodde i en villa med tjänstefolk, barnflicka och kock, enligt boken "Nationens fiende: om mordet på Olof Palme".

Stig Engström fanns med tidigt i utredningen som vittne.

Han jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen och sade sig ha lagt Olof Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas.

Engström avfärdades både som vittne och gärningsman. Enligt tidningen Filter, i ett reportage 2018, hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. "Skandiamannen" ska också ha hyst agg mot Palme.

Engström dog år 2000.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons