Annons
Nyheter

Trump fortsatt avstängd från Facebook

Donald Trump portades från Facebook efter stormningen av Kapitolium. Nu förlängs avstängningen medan techjätten gör en mer noggrann prövning av den amerikanske ex-presidentens framtid på plattformen.
USA • Publicerad 5 maj 2021
USA:s tidigare president Donald Trump. Bilden är från hans framträdande på den konservativa CPAC-konferensen i slutet av februari.
USA:s tidigare president Donald Trump. Bilden är från hans framträdande på den konservativa CPAC-konferensen i slutet av februari.Foto: John Raoux/AP/TT

Sociala medier som Facebook, Twitter, och Youtube har varit viktiga för Donald Trump när han har velat nå ut till sin väljarbas. Men den tidigare presidenten stängdes av från plattformarna efter attacken mot Kapitolium i början av januari, sedan flera av hans inlägg pekats ut som bidragande till uppviglingen mot USA:s folkvalda församling.

Twitter har meddelat att beslutet är permanent. Youtube har haft en något mildare inställning och förklarat att Trump ska få komma tillbaka när det är "säkert" att häva avstängningen.

Annons

När det gäller Facebook och Instagram förlängs avstängningen på obestämd tid, sedan en oberoende tillsynsnämnd har fått ge sin bild av saken. Nämnden, vars beslut är bindande för techjätten, motiverar sin hållning med att Trump "skapade en miljö där det fanns risk för våld" genom sina kommentarer om stormningen.

Ny bedömning

Nämnden anser att de allvarliga överträdelserna och den fortsatta risken för våld rättfärdigade beslutet att stänga Trumps konton efter attacken i januari. Men den framhåller också att det är inte är lämpligt för Facebook att straffa ex-presidenten på obestämd framtid utan en mer noggrann prövning av fallet.

Techföretaget uppmanas därför att inom sex månader presentera en åtgärd som står i proportion till hur andra användare har behandlats på plattformen.

"Vi kommer att ta nämndens beslut i beaktande och bestämma oss för en åtgärd som är tydlig och proportionerlig" lovar Nick Clegg, Facebooks ansvarige för globala frågor, i ett blogginlägg och lägger till att Trumps konton kommer att vara avstängda under tiden.

"Skamligt", enligt Trump

Trump fördömer i ett uttalande techjättarna i sluggande ordalag:

"Det som Facebook, Twitter och Google har gjort är fullkomligt skamligt och en pinsamhet för vårt land."

Enligt ex-presidenten kränker företagen hans yttrandefrihet:

"Dessa korrumperade sociala mediebolag måste betala ett politiskt pris och aldrig igen tillåtas förstöra och decimera vår valprocess."

Trump upprepar därmed sitt ogrundade påstående att valfusk fick honom att förlora presidentposten till Joe Biden.

"Globalt prejudikat"

Beslutet om hur Facebook ställer sig till Trumps framtid på plattformen ses som en viktig fingervisning om hur företaget kan komma att behandla världsledare som bryter mot dess regler i framtiden.

Annons

– Det är betydelsefullt på grund av prejudikatet som det kommer att skapa globalt, sade Daniel Kreiss, som forskar om politik och sociala medier på University of North Carolina, till nyhetsbyrån AFP inför onsdagens besked.

– Om de fastställer beslutet tror jag att det kommer att leda till hårdare reglering i hela världen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons