Annons
Nyheter

Farliga ämnen i många billiga leksaker

Många billiga leksaker som säljs i nätbutiker kan innehålla höga halter av farliga ämnen, visar Kemikalieinspektionens stickprov.
Efter myndighetens kontroll slutade en majoritet av företagen att sälja leksakerna som fastnade i kontrollen.
Konsument • Publicerad 2 juli 2022
Leksakerna på bilden har ingen koppling till de som visade sig ha höga halter av farliga ämnen. Arkivbild.
Leksakerna på bilden har ingen koppling till de som visade sig ha höga halter av farliga ämnen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kemikalieinspektionen har testat 62 billiga leksaker från svenska eller EU-baserade nätbutiker som riktar sig till svenska konsumenter. Kontrollen visade att 40 procent av leksakerna innehöll höga halter av farliga ämnen, däribland otillåtna halter av bly och kadmium samt ftalater och kortkedjiga klorparaffiner.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att ämnena kan vara cancerframkallande och göra det svårare att få barn.

Annons

"Det är allvarligt att vi återkommande hittar de här farliga ämnena i leksaker på den svenska marknaden. Barn är särskilt känsliga och ämnena utsätter också miljön och de som tillverkar leksakerna för risker", säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen i pressmeddelandet.

Alla utom en nätbutik har dragit tillbaka leksakerna med de höga halterna av farliga ämnen.

"Utanför EU kan det vara tillåtet att använda höga halter av farliga ämnen i leksaker och om man importerar måste man ha koll på de regler som gäller inom EU. Tyvärr innehöll flera av de CE-märkta elektriska leksakerna förbjudna ämnen, vilket visar att CE-märkning inte garanterar att en leksak är säker", säger Rumar.

Fakta: Tips till konsumenter

Köp inte leksaker som saknar CE-märkning, eller som ser ut att vara äldre då det finns en risk att de innehåller ämnen som i dag är förbjudna.

Köp endast leksaker från företag inom EU. Leksaker från säljare utanför EU är sällan anpassade för de säkerhetskrav som finns i unionen.

Om en leksak som du har köpt återkallas, lämna tillbaka den till butiken.

Källa: Kemikalieinspektionen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons