Annons
Nyheter

Färre doser nästa vecka: "Vi är ganska upprörda"

Sverige får totalt 30 000 färre vaccindoser nästa vecka jämfört den här veckan. Orsaken är stora produktionsproblem från Astra Zeneca.
Coronaviruset • Publicerad 10 mars 2021
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Problemen i vaccinleveranserna fortsätter. Företaget Astra Zeneca kan inte producera de doser som utlovats.

– Plötsligt med några dagars varsel så sade de att det skulle bli färre leveranser den här veckan, för att det ska hämtas igen veckan därpå. Det var flera EU-länder som hade samma erfarenhet, men inte alla, säger Richard Bergström.

Annons

Astra Zenecas leveranser till Sverige mer än halveras nästa vecka jämfört med den här veckan – från 128 000 doser till 48 000 doser.

Regeringen meddelade på en pressträff att Sverige får en halv miljon doser totalt den här och nästa vecka. Men socialminister Lena Hallengren (S) sade ingenting om att den totala mängden vaccin enligt prognosen minskar med 30 000 doser nästa vecka.

"Ganska upprörda"

Det är den andra veckan i rad som leveranserna till Sverige minskar.

– Jag och mina kollegor i Europa är ganska upprörda över att det är en extrem ryckighet från Astra Zeneca. De hoppas ju kunna stabilisera det här från slutet av mars och framåt då de får tillgång från andra anläggningar i Storbritannien, USA och kanske från Indien också, säger Richard Bergström.

Företaget har lovat Sverige att man tar igen minskningen framöver.

– Så det får vi hoppas, säger Bergström.

Företaget bedyrar samtidigt att totalleveranserna under första kvartalet på 43 miljoner doser till EU ska hållas – även om det är lägre än kontraktet. Problemet är att anläggningen för Europa, som ligger i Belgien, producerat mindre än hälften än vad Astra Zeneca trott.

Samtidigt meddelar vaccintillverkaren Johnson & Johnson, vars singeldos-vaccin väntas godkännas i EU i morgon, att de är försenade med en månad.

– Frågan är när de kan börja leverera. De har en jätteanläggning i Nederländerna för produktion både för USA och Europa, och de har redan kommit i gång med att leverera till USA nu i mars, men sagt till oss att vi kan inte få förrän mitten av april, säger Bergström.

Även med företag som Curevac och Novavax finns osäkerheter, särskilt för den senare.

Annons

– Vi håller på att slutförhandlar ett kontrakt med dem och trodde att vi skulle kunna få små volymer i juni, men jag tror inte det.

Vaccin från Kina

Richard Bergström påtalar att man kan sätta moralisk press på företagen att leverera genom att peka på avtalen, vilket kan ha en viss inverkan. I Astra Zenecas fall handlar det om att EU måste få vaccin från brittiska anläggningar och den i USA, vilket står i kontraktet.

– Det andra man kan göra som är handfast och konkret är att försöka jobba med företaget att hitta alternativa leverantörer, och det är ett arbete som pågår just nu, där man kanske kan trycka på från det offentliga.

Samtidigt pågår förberedelser i EU för det ryska vaccinet Sputnik, som granskas av EU:s läkemedelsmyndighet. Bergström har fått veta att de möjligen kan leverera tio miljoner doser i juni om det blir godkänt.

– Det är inga jättevolymer men det är inte så att vi ratar någonting här, utan så länge vaccinen blir godkända och villkoren är vettiga kan det också dyka upp.

Samtidigt är ett vaccin från Kina på gång.

– Det var först i går som jag fick reda på att det är ett kinesiskt vaccin på ingång. Jag kan tyvärr inte nämna namnet på företaget än, men det är väldigt osäkert vad de har för tidsramar och när de kan leverera, säger Richard Bergström.

Vaccinleveranser i siffror

Vaccinleveranser i siffror

Sverige fick mellan vecka 52 och 7: 861 945 vaccindoser

Under vecka 8: 211 770

Under vecka 9: 271 560

Prognos vecka 10: 261 010

Prognos vecka 11: 234 210

Leveranserna kommer från Pfizer/BioNTech, Moderna och Astra Zeneca.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons