Annons
Nyheter

Färre uppsägningar än på länge

Det ljusnar betydligt för tjänstemännen. Uppsägningarna är färre och varslen är på den lägsta nivån sedan 2019.
Arbete • Publicerad 15 mars 2021
Unionens chefsekonom Katarina Lundahl målar upp ljus bild. Arkivbild.
Unionens chefsekonom Katarina Lundahl målar upp ljus bild. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Klart största tjänstemannafacket Unionen har gått igenom statistiken för februari. Förhandlingarna om neddragningar är på samma låga nivåer som före pandemins utbrott. Och varslen, både i januari men framför allt i februari, har i det senare fallet inte varit så få sedan augusti 2019.

Av den tredje coronavågen och utökade restriktioner syns lite, även om skillnaderna mellan branscher är stora, konstaterar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

Annons

I service- och tjänstenäringarna liksom i bygg och konsultbranschen har förhandlingstrycket ökat markant sedan i höstas. Men i industrin är det mycket goda tider, enligt en sammanställning av de fackliga förhandlingarna på arbetsplatserna.

Nu gäller det att hålla ut, krisen är inte över, manar Unionen. För att arbetslösheten inte ska stiga måste de statliga permitteringsstöden betalas ut snabbt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons