Annons
Nyheter

Fas 4 i gång i VGR: "Ett tiotal ställen"

Fas 4 av vaccinationerna i Västra Götaland inleds officiellt den 17 maj.
Samtidigt smygstartade flera vårdcentraler redan i förra veckan.
Covid-19 • Publicerad 5 maj 2021
Vaccinsamordnaren Kristine Rygge under onsdagens pressträff med Västra Götalandsregionen.
Vaccinsamordnaren Kristine Rygge under onsdagens pressträff med Västra Götalandsregionen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det haltar lite i vaccinationsarbetet mot covid-19, både mellan olika regioner och inom regionerna.

I Västra Götalandsregionen har exempelvis vissa 55-åringar redan kunnat boka en vaccinationstid, medan andra i samma åldersgrupp får vänta ytterligare ett par veckor.

Annons

– I VGR har vi valt att ha väldigt många vaccinationsställen, då blir det en utmaning att alla ska ha kommit lika långt. Det är helt omöjligt, säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge vid regionens pressträff.

– Där vi ser att man kommit längst är där man har flera samverkande vårdcentraler, större enheter, och i några av de mindre kommunerna där man snabbt kunnat vaccinera de äldsta i sin befolkning och kunnat gå vidare ner i åldersordning.

Hittills handlar det "ett tiotal" platser där åldersgruppen 55 plus kan boka en vaccinationstid, exempelvis i Trollhättan och några platser i Skaraborg, vilket lokala medier tidigare rapporterat om.

Officiellt inleds vaccinationerna i fas 4, inledningsvis för personer över 50 år, enligt planen dock först den 17 maj.

Den närmaste tiden öppnar flera större vaccinationscentraler bland annat i Göteborgsområdet.

– De som öppnat nu är ju tillgängliga för alla som är i gruppen 55 år och äldre. Men orsaken till att vi öppnar fler platser i Göteborgsområdet nästa vecka är ju att vi vill komma dit även här, säger Kristine Rygge.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons