Annons
Nyheter

Fler ger sig in i striden om Johnsons jobb

Striden hårdnar om vem som ska bli ny brittisk premiärminister efter Boris Johnson. Skaran av hugade kandidater har vuxit sedan bland andra utrikesministern Liz Truss anmält sitt intresse.
Men ett av favoritnamnen ställer inte upp.
Storbritannien • Publicerad 9 juli 2022
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss vid G20-mötet i Indonesien, som hon fick lämna när beskedet om premiärminister Boris Johnsons avgång kom.
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss vid G20-mötet i Indonesien, som hon fick lämna när beskedet om premiärminister Boris Johnsons avgång kom.Foto: Sigid Kurniawan/AP/TT

Han har toppat listor när Torymedlemmar har fått utse sina mest populära ministrar. Men Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace ger nu beskedet att han inte vill bli ny ledare för Tories och ny premiärminister.

"Efter noga övervägande och samtal med kolleger och familj, har jag beslutat att inte delta i tävlingen om att leda Konservativa partiet, skriver han på Twitter.

Annons

Wallace, som till skillnad från Johnson inte är någon direkt färgstark politisk personlighet, har fått beröm för sin hantering av Ukrainakriget. Han anses vara en traditionell Torypolitiker som skulle kunna samla brett stöd.

Svårt beslut

Men efter svåra överväganden har Wallace landat i att han vill fortsätta sitt nuvarande jobb som försvarsminister och fokusera på landets säkerhet, skriver han.

Sedan Boris Johnson tvingades att kasta in handduken i torsdags har flera kandidater anmält sig för att ta över hans jobb.

Bland dem är transportministern Grant Shapps, en erfaren politiker som först satt i David Camerons regering 2010. Shapps lovar en regering som är "strategisk" och "nykter", enligt AFP.

Utrikesminister Liz Truss ger sig också in i leken och lovar "klassiska konservativa principer" om hon får jobbet.

Nadhim Zahawi, som ersatte Rishi Sunak som finansminister tidigare i veckan, är intresserad, meddelar han enligt brittiska medier.

Sent på lördagskvällen sällade sig tidigare utrikesministern Jeremy Hunt och förra hälsoministern Sajid Javid till skaran.

Välregisserad video

Rishi Sunak offentliggjorde och lanserade sin kandidatur i fredags i en välregisserad video på sociala medier. Sunak är vadslagningsfirmornas favorit till att ta över som ny Toryledare, följd av Wallace, som alltså dragit sig ur kampen.

Det var Sunak, som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid, satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall.

Kemi Badenoch som bland annat suttit som jämställdhetsminister, parlamentsledamoten Tom Tugendhat – som anmälde sitt intresse först av alla i torsdags kväll – och Suella Braverman som varit justitieminister för England och Wales hör också till skaran som vill ta över Johnsons jobb.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons