Annons
Nyheter

Fem åtalas efter dödskjutning i Nacka

En man sköts till döds i Nacka utanför Stockholm i oktober i fjol. Dagen därpå hittades den brända kroppen i Ledinge utanför Knivsta.
Nu åtalas fem personer för inblandning i händelsen.
Brott • Publicerad 5 maj 2020
En man hittades död i Knivsta förra hösten. Nu åtalas fem personer för inblandning i händelsen. Arkivbild
En man hittades död i Knivsta förra hösten. Nu åtalas fem personer för inblandning i händelsen. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Vad som ligger egentligen ligger bakom dödsskjutningen är oklart. Offret och en av de åtalade, en 38-årig man, var vänner sedan tidigare. Den 28-årige man som enligt åklagaren Tomas Malmenby var den som sköt kände i sin tur 38-åringen.

– Vi har inte hittat något motiv, det är inget som har kommit fram för oss i alla fall, säger Malmenby.

Drogpåverkad

Annons

TT: Det har inte varit något bråk innan?

– Vi har frågat om det, men de som sagt något om det som hänt säger att det inte varit något bråk. 28-åringen har sagt att han befann sig i huset när offret sköts, men att det var ett vådaskott och att det inte var han som höll i vapnet, därför förnekar han brott.

– Offret hade inga andra skador, som att han utsatts för andra typer av våld. Utan det är den här skottskadan, som tog livet av honom, fortsätter Malmenby.

28-åringen åtalas nu för mord, samt för grovt vapenbrott. Enligt stämningsansökan ska han ha varit påverkad av droger medan han begått brotten.

Städade platsen

Fyra andra personer åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott. En av dem är 38-åringen, som bland annat ska ha köpt rengöringsmaterial och städat den plats där skjutningen ägde rum.

De tre övriga, som också åtalas för brott mot griftefriden, ska ha hjälpt till att flytta den döde mannen. Kroppen dumpades i Knivsta.

– Det har kommit folk från Gävle som, påstår jag, har flyttat på kroppen och även fört med sig offrets bil från platsen i Nacka. Så har man dumpat kroppen i Knivsta och det kanske mer är en tillfällighet och en slump att den hamnade där. Och så har man försökt tända eld på kroppen, den är delvis brännskadad, säger Tomas Malmenby.

Huvudförhandlingen mot de åtalade inleds i mitten av maj vid Nacka tingsrätt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons