Annons

Fem lastbilar sjukvårdsmaterial till Ukraina

Under veckan har Socialstyrelsen skickat flera lastbilar med sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning till Ukraina.
Det är myndighetens andra leverans till landet.
Ukrainahjälp • Publicerad 6 maj 2022
Det är EU:s civilskyddsmekanism som samordnar hjälpen till Ukraina på EU-nivå. MSB är kontaktpunkt för EU i Sverige. Arkivbild.
Det är EU:s civilskyddsmekanism som samordnar hjälpen till Ukraina på EU-nivå. MSB är kontaktpunkt för EU i Sverige. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Ukraina har stora behov av sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning. Socialstyrelsen fick därför en förfrågan av EU att skicka material och utrustning som används vid operationer och laboratorieanalys till landet i veckan.

Försändelsen består bland annat av ansiktsskydd, skyddsförkläden, operationsinstrument och pipetter.

Annons

– Mycket av det här är ju förbrukningsartiklar och det behöver man alltid mer av. Det handlar om ungefär fem lastbilar, säger Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Försändelsen påverkar inte Sveriges beredskap utan består av material som myndigheten bedömer att Sverige har ett överskott av.

– Socialstyrelsen har ganska begränsade lager som i första hand används för att säkerställa Sveriges beredskap. Det blir alltid en bedömning för att se till att vi har tillräckligt mycket, säger Urban Lindberg.

Det här är andra gången som Socialstyrelsen skickar material till Ukraina. I mars levererades bland annat tonvis med ytdesinfektion. Det är inte klart om eller när ytterligare material ska skickas.

– Det här följer vi löpande. När det efterfrågas saker som vi ser att vi kan stödja med så gör vi det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons