Annons
Nyheter

33-åring bakom massaker i Texas – barn döda

Den man som sköt ihjäl åtta personer utanför ett köpcenter i amerikanska Texas pekas ut som 33-årige Mauricio Garcia av myndigheterna.
Bland dödsoffren finns barn så unga som fem år, uppger företrädare för sjukvården för NBC News.
USA • Publicerad 7 maj 2023
Människor samlades utanför avspärrningarna vid köpcentret i Allen i Texas efter lördagens massaker. Arkivbild.
Människor samlades utanför avspärrningarna vid köpcentret i Allen i Texas efter lördagens massaker. Arkivbild.Foto: LM Otero/AP/TT

Det var på lördag eftermiddag, lokal tid, som polisen fick larm om en skottlossning vid ett köpcentrum i Allen, en förort till storstaden Dallas.

En beväpnad man körde upp till köpcentrets parkeringsplats i en bil och klev ur och började skjuta mot människor urskillningslöst.

Annons

Mannen mördade åtta personer och skadade flera innan han själv sköts ihjäl av en polis som råkade vara i området.

Bodde på motell

Skytten tros ha agerat ensam. Poliskällor uppger för AP att gärningsmannen, Mauricio Garcia, bott på ett närliggande motell. Husrannsakan har också gjorts i en bostad i Dallas som kopplas till mannen.

Flera vapen har hittats på brottsplatsen, däribland ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 och en pistol.

Två av dödsoffren avled på sjukhus. Av övriga som fördes till sjukhus efter massakern har tre personer genomgått "kritiska operationer", medan fyra personers hälsotillstånd är stabilt, enligt lokal räddningstjänst.

Biden fördömer

USA:s president Joe Biden fördömer på söndagen de "sanslösa våldshandlingarna" i en proklamation.

Han har gett order om flaggning på halv stång vid federala byggnader, militära posteringar och vid amerikanska ambassader fram till solnedgången – för att hedra offren.

Den polis som stoppade mördaren, och egentligen var på plats i ett annat ärende, hyllas för sin insats av politiker och kollegor.

– Vi står i tacksamhetsskuld till dem som omedelbart sprang mot skottlossningen och agerade snabbt för att neutralisera hotet, säger den republikanska kongressledamoten Keith Self.

Hittills i år har det skett fler än 195 masskjutningar i USA, definierat som skjutningar med fyra eller fler dödade eller skadade, enligt den oberoende organisationen Gun Violence Archive.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons