Annons
Nyheter

Fester förbjuds efter blodig attack i Sahara

Tre dagars landssorg råder i Burkina Faso, efter en blodig attack som uppges ha krävt ett 80-tal civila liv.
Burkina Faso • Publicerad 14 juni 2022
Djur söker skugga i norra Burkina Faso. Arkivbild från trakten där attacken ägde rum.
Djur söker skugga i norra Burkina Faso. Arkivbild från trakten där attacken ägde rum.Foto: Sam Mednick/AP/TT

Fester och andra evenemang är bannlysta som ett led i landssorgen till och med torsdag, meddelar Paul-Henri Sandaogo Damiba, överstelöjtnant och ledande i det militärstyre som tog makten i det västafrikanska landet i vintras.

Det var den gångna helgen som byn Seytenga i landets norra delar, i Sahara-öknens sydliga utkanter, anfölls. Gärningsmännen är oidentifierade, men antas komma från de jihadiströrelser som ligger bakom ett flera år långt uppror i området.

Annons

Upprördhet över våldet bidrog till att militären kunde ta makten i januari i år. Men hittills verkar inte Damibas styre lyckas bättre än föregångarna. Hundratals människor, både civila och militärer, har dödats de senaste månaderna.

De 80-tal döda som hittats efter attacken i Seytenga är alla civila. Det kan ha rört sig om en hämndaktion. Nyligen utbröt dödliga strider i området, varpå militären i en offensiv säger sig ha dödat ungefär 40 jihadister.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons