Annons
Nyheter

Fetma hos unga ökar risken för hjärtproblem

Svår fetma i 18-årsåldern kan innebära högre risk för förmaksflimmer senare i livet, visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Vetenskap • Publicerad 12 november 2022
Svår fetma i unga år är en riskfaktor för att drabbas av förmaksflimmer i yngre medelåldern. Arkivbild.
Svår fetma i unga år är en riskfaktor för att drabbas av förmaksflimmer i yngre medelåldern. Arkivbild.Foto: NTB/TT

Förmaksflimmer kännetecknas av oregelbundna och snabba hjärtslag, och kan ibland innebära att hjärtat inte kan pumpa runt blod ordentligt. Risken för hjärtsvikt och hjärninfarkt, ischemisk stroke, ökar.

En studie från Göteborgs universitet visar att risken för framtida förmaksflimmer ökar med stigande kroppsmasseindex, BMI. Studien bygger på data om drygt 1,7 miljoner svenska män som mönstrade för värnplikt under åren 1969-2005.

Annons

Efter en uppföljningstid på i snitt 32 år registrerades 36 693 fall av förmaksflimmer. Genomsnittsåldern för när diagnos ställdes var 52,4 år.

Men män med svår eller sjuklig fetma, BMI på 35 eller högre, vid mönstring hade mellan tre och fyra gånger gånger högre risk för förmaksflimmer i yngre medelåldern. Snittåldern vid diagnos var då 43,4 år.

Bland dem som fått förmaksflimmer kunde man se att lång tids exponering för fetma och övervikt innebar ökad risk för hjärtsvikt, hjärninfarkt och död.

"Har man varit överviktig under lång tid och känner av symptom på förmaksflimmer, som hjärtklappning, andnöd eller oregelbunden puls, så kan man vända sig till sin vårdcentral och lämna ett EKG", säger studiens författare Demir Djekic, som forskar om molekylär och klinisk medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Fakta: Studien

Studien bygger på analys av rikstäckande registerdata om 1 704 467 män som mönstrade för värnplikt i Sverige under åren 1969-2005. Genomsnittsåldern vid mönstring var 18 år.

Mönstringsuppgifterna omfattade bland annat längd och vikt, blodtryck, kondition och muskelstyrka. Med stöd av data från slutenvårds- och dödsorsaksregister kunde forskarna sedan fastställa förekomsten av förmaksflimmer och följa utfallen.

Studien publicerades i tidskriften Journal of the American Heart Association.

Källa: Sahlgrenska akademin

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons