Annons
Nyheter

FHI: Norge sårbart för ny smittovåg

Norge börjar långsamt återgår till det normala. Men även om mycket talar för att Norge är förbi den första vågen av coronautbrottet så är det naivt att tro att epidemin är över, varnar myndigheterna.
Norge • Publicerad 6 maj 2020
På onsdagen blev alkoholservering åter tillåten på restaurangerna i Oslo, efter att ha varit förbjuden sedan den 21 mars. Många passade på att ta ett glas på krogen Politikern i Oslo.
På onsdagen blev alkoholservering åter tillåten på restaurangerna i Oslo, efter att ha varit förbjuden sedan den 21 mars. Många passade på att ta ett glas på krogen Politikern i Oslo.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Biträdande hälsodirektör Geir Stene-Larsen vid Folkehelseinstituttet (FHI) sade vid onsdagens pressträff att troligen har knappt en procent av befolkningen hittills smittats med covid-19 och därmed utvecklat viss immunitet.

– Så vi kommer att vara mycket sårbara mot införsel av ny smitta, och detta kan blossa upp igen, säger han.

Annons

I dag har Norge drygt 7 900 bekräftat smittade med coronaviruset, men FHI räknar med att det verkliga antalet är drygt 50 000 personer.

FHI bedömer att det så kallade R-talet nu ligger på 0,6, det vill säga att varje smittad i sin tur smittar färre än en ny person. Myndigheten räknar med att antalet smittade kommer att fortsätta sjunka fram till slutet av maj. Om det i stället ökar när restriktionerna lättas har FHI målat upp tre olika scenarier.

Vid ett smittotal på 1,1 kommer utbrottet att öka gradvis från september och nå en topp på mellan 400 och 500 inlagda på sjukhus i januari. Om R-talet stiger till 1,2 kommer toppen tidigare med närmare 1 400 sjukhusinlagda i december. Med ett smittotal på 1,3 nås en långt kraftigare topp i oktober med mellan 2 600 och 2 800 sjukhusvårdade. Men den utvecklingen bedöms som ytterst osannolik.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons