Annons
Nyheter

FHM: Går bra att åka till fjällen

Trots uppgifter om festande och folksamlingar i Åre och smitta bland hotellpersonal i Vemdalen håller Folkhälsomyndigheten fast vid sitt tidigare besked: Det går bra att åka till fjällen.
Coronaviruset • Publicerad 4 mars 2021
Folkhälsomyndigheten ser inget skäl till att avråda från fjällresor. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten ser inget skäl till att avråda från fjällresor. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I jämtländska Åre fick polisen rycka ut till en en hemmafest med fler än hundra gäster – ett brott mot pandemilagen. Och i Vemdalsfjällen i Härjedalen fick alla hotellgäster checka ut sedan ett tiotal i personalen smittats av coronaviruset. Dock ska inga av gästerna ha uppvisat symptom.

– Vi ser ju att arbetsplatser är en risk för smittspridning när man inte håller avstånd, både när man utför sitt arbete och har pauser, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

Och myndigheten ser inget skäl till att den borde ha avrått från fjällresor före sportloven:

– Nej, vi står fast vid att det går bra att genomföra de här resorna om man gör det på ett bra sätt. Det spelar ingen roll om man är i fjällen eller om man här hemma. Det är ens beteende som sprider smittan. Det är klart att om man samlas många människor på en plats så är det ju större risk att det uppstår trängsel, men genom att följa de rekommendationer som finns behöver det inte vara ett större problem i fjällen än om man går till ett köpcentrum, säger Sara Byfors.

TT: Hur ska människor som insjuknar i fjällen under sin resa agera?

– Det finns på de flesta ställen goda möjligheter till att testa sig och man ska försöka boka ett test och isolera sig. Och sedan ta sig hem, för har man covid-19 eller är sjuk på annat sätt ska man inte röra sig ute, säger Sara Byfors.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons