Annons
Nyheter

FI bröt mot förordning minst elva gånger

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2021
FI underlät att publicera information som myndigheten var skyldig att offentliggöra. Arkivbild.
FI underlät att publicera information som myndigheten var skyldig att offentliggöra. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Finansinspektionen (FI) utfärdar varje år miljoner i sanktionsavgifter till verksamheter som bryter mot marknadsmissbruksförordningen. Nu visar det sig att myndigheten själv har brutit mot förordningen, rapporterar Dagens industri.

FI ansvarar för att se till att marknaden följer marknadsmissbruksförordningen, som också föreskriver att inspektionens beslut, som sanktioner och eventuella överklaganden, publiceras på myndighetens hemsida.

Annons

Och det är just offentliggörandet som Finansinspektionen vid flera tillfällen har slarvat med de senaste två åren. I elva fall har FI erkänt fel.

Allt detta framgår av pågående ärende hos Justitieombudsmannen, dit en privatperson vänt sig och påpekat FI:s missar.

”Även om det rör sig om misstag i enskilda fall tar vi allvarligt på detta. Som vi redovisat i vårt yttrande ser vi över våra rutiner för att undvika att liknande misstag begås igen", skriver FI:s chefsjurist Eric Leijonram i ett mejl till Di.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons