Annons
Nyheter

Pensionsmiljarder försvann – nu granskas Alecta

Finansinspektionen inleder en granskning av pensionsbolaget Alectas riskhantering efter miljardförlusterna i tre krisande banker i USA.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Finansinspektionen inleder en granskning av pensionsbolaget Alecta, efter miljardförlusterna i tre krisande banker i USA. Arkivbild.
Finansinspektionen inleder en granskning av pensionsbolaget Alecta, efter miljardförlusterna i tre krisande banker i USA. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

"Syftet med undersökningen är att granska om Alecta har efterlevt externa och interna regler med utgångspunkt i investeringarna i Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank," skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Totalt har Alecta förlorat ungefär 20 miljarder av pensionsspararnas pengar genom sina investeringar i de tre regionala amerikanska bankerna.

Annons

”Vi har full respekt för att Finansinspektionen inleder denna undersökning som en del av deras uppdrag, och Alecta kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut med myndigheten”, skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i en kommentar till DI.

Två av bankerna – Silicon Valley Bank och Signature Bank – gick omkull i mars. Det inledde en våg av oro för finansiella problem i banksektorn i både Europa och USA.

När det gäller den tredje banken – First Republic Bank – sålde Alecta av hela sitt innehav med en förlust på 7,6 miljarder kronor.

I april meddelades att Alectas vd Magnus Billing fick sparken med omedelbar verkan efter de misslyckade investeringarna. Även aktiechefen Liselott Ledin har fått gå.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons