Annons
Nyheter

Finanspolitiska rådet sågar S-förslag

Finanspolitiska rådet sågar S-regeringens förslag om ett garantitillägg, som ska lyfta upp ersättningsnivån till pensionärer med låga inkomster.
Rådet varnar samtidigt för stora kunskapsluckor när det gäller hur många år man måste jobba för att få en rimlig pension.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2022
Vi jobbar för få år för att hålla uppe kompensationsgraden i pensionssystemet, enligt Finanspolitiska rådet: Arkivbild.
Vi jobbar för få år för att hålla uppe kompensationsgraden i pensionssystemet, enligt Finanspolitiska rådet: Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska pensionärers inkomster har aldrig tidigare legat så högt jämfört med andra grupper i samhället som de gör nu. Det gäller både om man mäter så kallad disponibel inkomst eller själva pensionsinkomsten, enligt en rapport från Finanspolitiska rådet.

Problemet är bara att vi inte jobbar tillräckligt många år, vilket gör att kompensationsgraden är lägre än vad som förutsågs när systemet utformades.

Annons

– De ekonomiska motiven att arbeta längre är ganska goda. Det går säkert att göra de ännu bättre, men de är ganska goda. Däremot finns det stora frågetecken kring om medborgarna fullt ut har begripit hur systemet fungerar. Kunskapen verkar ha stigit, men det finns fortfarande stora kunskapsluckor, säger rådets ordförande Lars Heikensten.

"Inget magiskt tal"

Han tillägger att normerna i pensionssystemet – som riktåldern för när det är rimligt att gå i pension – är viktiga instrument i detta sammanhang.

– Riktåldern har ju i hög grad varit 65 år, men det är ju inget magiskt tal. I andra länder är det andra år och rimligtvis, i takt med att vi blir friskare och lever längre, borde riktåldern stiga, säger Heikensten.

I rapporten konstaterar Finanspolitiska rådet att "uttagsåldern har inte ökat i relation till medellivslängden. Därför har de intjänade pensionsrätterna fått räcka till allt fler år i pension".

I arbetet med rapporten har det enligt Heikensten även framgått tydligt att den låga sysselsättningsgraden bland lågutbildade och utrikes födda är ett växande problem för pensionssystemet – som kan bli svårt att hantera om 20-30 år.

Det handlar dels om problem att säkra en rimlig pension på individnivå, men även om att belastningen på statens finanser kan bli betydligt större i framtiden.

– Det finns många skäl att arbeta för att få en högre sysselsättning bland lågutbildade och utlandsfödda: Framtidens pensioner är också ett sådant, säger Heikensten.

När det gäller regeringens omstridda förslag om ett garantitillägg, som ska upp i riksdagen i juni, är Finanspolitiska rådet kritiskt. Tillägget beräknas kosta 9,4 miljarder 2023 och ska enligt regeringen ge en miljon pensionärer förstärkt ekonomi med i genomsnitt mer än 750 kronor per månad skattefritt.

Rimligare att höja garantipensionen

Enligt Heikensten frångår regeringen de finansieringsprinciper som gäller för pensionssystemet med detta förslag, som dessutom gör själva systemet mer svårbegripligt och svåröverskådligt.

– Om pensionssystemet ska fungera bra måste medborgarna kunna lita på det. Redan i 25–30-årsåldern fattar man ju beslut om arbetande och sparande som är viktiga för vad man får i pension. Ska man ha den långsiktigheten är det viktigt med politisk enighet, säger han.

Annons

– Ett rimligare sätt att nå ett liknande syfte vore att höja garantipensionen, men då hade man fått förankra det i pensionsarbetsgruppen och det har man inte lyckats med, tillägger han.

Fakta: Politiskt omstritt förslag om garantitillägg

Regeringen har i linje med en överenskommelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslagit ett garantitillägg för pensionärer med låga inkomster. Förslaget har fått hård kritik från oppositionen och flera remissinstanser och verkar sakna förankring i riksdagen, där förslaget väntas tas upp för omröstning i juni.

Enligt regeringen ska förslaget ge en halv miljon pensionärer tusen kronor mer i plånboken varje månad och totalt ska en miljon pensionärer i genomsnitt få 750 kronor mer per månad. Knappt 950 000 personer beräknas få garantitillägget och 200 000 personer får ett höjt bostadstillägg till följd av att fribeloppen i det ordinarie bostadstillägget höjs.

Förslaget beräknas öka statens utgifter med 4 miljarder i år och 9,4 miljarder kronor 2023.

Fakta: Politiskt omstritt förslag om garantitillägg

Från och med 2020 har du rätt att vara kvar på jobbet till 68 års ålder och från 2023 kan du vara kvar till 69 års ålder. Om du kommer överens med din arbetsgivare så kan du jobba längre än så.

Tidigaste tidpunkten för att ta ut allmän pension är idag 62 år. Förslag finns att höja denna ålder till 63 år från och med 2023. Och från 2023 föreslås också att ålder för att få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg ska höjas från 65 år till 66 år.

Från 2026 kommer troligen en riktålder för pension på 67 år att införas. Riktåldern kommer sedan att fastställas och beslutas varje år men användas först sex år senare. Riktåldern kan ändras med max ett år i taget, förutsatt att den inte har ändrats under de tre föregående åren.

Källa: Pensionsmyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons