Annons
Nyheter

Finland slopar restriktioner

Finland räknar med att slopa coronarestriktionerna i mitten av oktober. Men det kan också gå snabbare än så att ta bort en del av dem, meddelar landets regering.
Finland • Publicerad 7 september 2021
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

När 80 procent av alla som är över tolv år gamla i Finland är fullt vaccinerade kommer landets riksomfattande restriktioner att slopas helt, enligt landets nya hybridstrategi.

Men tidigare än så börjar det finländska samhället att öppna upp.

Annons

– Vi kommer inte att vänta tills vi uppnår vaccinmålet, utan vi börjar avveckla restriktioner stegvis redan nu, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru enligt Svenska Yle.

Antagligen nås målet i mitten av oktober.

Regel föreslås slopas

Men det finns också en nödbroms om smittspridningen skulle börja ta fart igen. "I dessa fall går man tillbaka till mer betydande riksomfattande åtgärder för att hindra spridningen av viruset", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Under måndagen lämnade också regeringen in ett förslag om en lagändring till riksdagen gällande den så kallade tvåmetersregeln, som i dag innebär att vid platser med en viss coronaspridning så kan man kräva två meters avstånd för dem som vistas inomhus mer än en kvart.

Lagen har bland annat ställt till det för biografer och teatrar, och anses delvis ha spelat ut sin roll i takt med att vaccinationsgraden ökat.

I lagändringsförslaget föreslås att stryka den exakta tiden och avståndet, för att regionförvaltningsverket och kommunerna ska kunna göra en egen bedömning utifrån sammanhanget, rapporterar Hufvudstadsbladet.

55 procent fullvaccinerade

Finland har med sina 5,5 miljoner invånare klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin, jämfört med Sverige.

I början av september hade 1 030 personer avlidit med covid-19, och 21 patienter intensivvårdades. Då hade 80 procent av befolkningen äldre än tolv år fått sin första vaccindos, medan 55 procent även hade fått den andra dosen, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons