Annons
Nyheter

Fler européer gripna i Iran

Två franska medborgare har gripits i Iran, meddelar franska UD. De senaste dagarna har ett flertal personer från väst frihetsberövats av iranska myndigheter.
Iran • Publicerad 12 maj 2022
Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.
Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Frankrike kräver att de två omedelbart ska försättas på fri fot och har kopplat in ambassaden i Teheran för att kunna bistå dem med juridisk hjälp.

"Frankrikes regering fördömer dessa grundlösa gripanden", säger utrikesdepartementet i ett uttalande, där det också framgår att man kallat upp Irans ambassadör i Paris.

Annons

Under onsdagen greps två européer i Iran och förra veckan kom besked om att en svensk man gripits nyligen.

De två européerna anklagas för att ha planerat att skapa "kaos, social oordning och instabilitet", enligt den iranska säkerhetstjänsten.

Vad den svenske mannen misstänks för är oklart, men enligt tidigare uppgifter till TT ska frihetsberövandet ha koppling till rättegången mot den krigsbrottsanklagade iraniern Hamid Noury i Stockholm.

Iran, som nyligen meddelade att den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas senare i maj, har anklagats för att använda sig av frihetsberövanden som en förhandlingsstrategi mot väst.

Resonemanget har avfärdats av regimen, som dock släppte flertalet fängslade amerikaner på fri fot i samband med kärnenergiavtalet 2015.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons