Annons
Nyheter

Ökad olycksrisk när fler kör överlastade

Nästan hälften av alla tunga fordon på svenska vägar är överlastade. Det kan få allvarliga konsekvenser på flera sätt – inte minst genom att risken för olyckor ökar.
Trafik • Publicerad 9 juni 2020
Nästan hälften av alla tunga fordon kör för tungt lastade. Arkivbild.
Nästan hälften av alla tunga fordon kör för tungt lastade. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra året var nästan hälften, 45 procent, av de tunga fordonen på svenska vägar överlastade enligt Trafikverket. Det är en drastisk ökning jämfört med fem år tidigare, då samma siffra låg på 23 procent.

Och överlastade fordon kan få allvarliga konsekvenser – på flera sätt.

Kan fastna

Annons

– Ett överlastat fordon kan innebära att man får en sämre stabilitet och en något sämre trafiksäkerhet. Det kan leda till fler olyckor, säger Lennart Kalander, avdelningschef på avdelningen för nationell planering på Trafikverket.

Men framför allt kan det leda till att tunga fordon fastnar i backar eller blir stående tvärs över vägar – vilket i sin tur också kan leda till olyckor, enligt Kalander.

Dessutom riskerar det att snedvrida konkurrensen inom branschen

– De som systematiskt väljer att köra med överlast bryter mot lagen, men får samtidigt möjlighet att få en större ekonomisk vinning än de som kör med lagliga laster.

Förstör vägar

Ytterligare en problematisk aspekt är att för tunga fordon innebär mer slitage, och i längden skador, på landets stora vägar.

– Det påverkar även indirekt det lågtrafikerade vägnätet som är i stort behov av åtgärder. Pengarna går till att åtgärda bärighetsskador på de stora vägarna, som vi inte hade haft om man hade kört lagligt.

TT: Vad kan man göra åt det här?

– Det krävs att man ser över kontrollverksamheten, det vet jag att polisen tittar på. Man skulle nog också behöva titta på hur höga böter det är för att köra för tungt lastat. Är det tillräckligt avskräckande eller behöver man höja dem? Det borde man se över, säger Lennart Kalander.

Fakta: Trafikverkets mätningar

WIM-mätningar (weigh-in-motion), vid 31 stycken trafikavsnitt, för år 2019 visar att överlastandelen för tunga fordon uppgår till cirka 45 procent.

Överlastandelen har ökat betydligt från 2014. 2014 uppmättes en överlastandel på ca 25 procent, 2015 var överlastandelen ca 35 procent för att stiga ytterligare under perioden 2016–2019 och ligger nu på ca 45 procent.

Källa: Trafikverket

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons