Annons
Nyheter

Fler hushåll tror på sjunkande bopriser

Svenska hushålls förväntningar på bostadspriserna rasar i det kraftigaste fallet sen början av pandemin, visar SEB:s undersökning.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2022
En tredjedel av hushållen tror på stigande priser det kommande året. Det är betydligt färre än förra månaden. Arkivbild.
En tredjedel av hushållen tror på stigande priser det kommande året. Det är betydligt färre än förra månaden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hushållen ser alltmer pessimistiskt på utvecklingen på bostadsmarknaden. Det visar SEB:s boprisindikator som går från plus 18 i maj till minus 16 i juni, ett ras med 34 enheter.

I juni förra året låg boprisindikatorn på plus 62.

Annons

"Hushållens boprisförväntningar uppvisar det kraftigaste fallet sen pandemins inledning, vilket är ett resultat av att en allt dystrare ekonomisk vardag nu hinner ikapp", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

31 procent av hushållen tror på stigande priser det kommande året. Det är en minskning med 11 procentenheter från förra månaden. Nära hälften tror i stället att priserna kommer sjunka. Fallet är det kraftigaste sedan pandemins inledning.

Enligt Américo Fernández vände förväntningarna under pandemin upp igen efter det att Riksbanken och regeringen stöttade konjunkturen med krispolitik men att läget nu är ett helt annat.

"Hushållen bör inte förvänta sig samma draghjälp framåt, vilket kan leda till ytterligare nedgångar innan läget stabiliseras", säger han.

SEB:s Boprisindikator genomförs av Demoskop och bygger på webbintervjuer med 1 000 personer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons