Annons
Nyheter

Fler kontroller – olagligt ålfiske störs

Bara den med licens får fiska ål, som är utrotningshotad och rödlistad. Trots det pågår tjuvfiske längs med kusten i Östersjön. Men nu minskar tjuvfisket – tack vare täta kontroller, rapporterar .
Natur • Publicerad 11 december 2020
I Sverige råder generellt förbud mot ålfiske sedan 2007. Bara de som har särskilt tillstånd får fiska. Arkivbild.
I Sverige råder generellt förbud mot ålfiske sedan 2007. Bara de som har särskilt tillstånd får fiska. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

900 olagliga fiskeredskap har hittats de senaste fem åren längs med Blekinges och Skånes kust. I jakten på tjuvfisket används även drönare, och nära hälften av de dolda ålryssjorna hittas tack vare det.

– Vi ser en tydlig minskning av illegalt ålfiske i de områden som vi har varit i regelbundet, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten till SVT.

Annons

Sedan 1970-talet har antalet ålyngel som kommer till Europa från Sargassohavet minskat kraftigt. Det finns flera möjliga förklaringar till tillbakagången, som dessutom kan ha samverkat, till exempel hårt fisketryck, vandringshinder i reglerade vattendrag, miljögifter och förändrade havsströmmar.

I Sverige råder generellt förbud mot ålfiske sedan 2007. Bara de som har särskilt tillstånd får fiska. EU har tidigare beslutat om fiskeförbud under en tremånadersperiod varje år, och även kommande vinter blir det ålfiskestopp i svenska havsområden. Från den 1 november i år till den 31 januari nästa år råder förbud för fiske efter ål, har Havs- och vattenmyndigheten tidigare uppgett.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons