Annons
Nyheter

Fler osäkra om Sverige ska gå med i Nato

Andelen som tvekar om Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato ökar, enligt en ny undersökning från .
Försvar • Publicerad 5 maj 2022
Sverige kan snart vara på väg att ansöka om medlemskap i Nato. Arkivbild.
Sverige kan snart vara på väg att ansöka om medlemskap i Nato. Arkivbild.Foto: Ana Brigida/AP/TT

Andelen osäkra svenskar har ökat från 22 till 27 procent jämfört med en mätning för en vecka sedan. Det är en statistiskt säkerställd uppgång.

Andelen som vill att Sverige går med i Nato ligger på 48 procent och nej på 25 procent. Men när frågan för två veckor sedan ställdes om Sverige bör gå med om Finland går med så svarade 64 procent ja.

Annons

Åldersgruppen som tvekar mer nu jämfört med föregående vecka är främst den äldsta, 65–79 år och främst bland kvinnor i den gruppen.

En ökning syns också hos de med socialdemokratiska sympatier. Inom den gruppen har andelen som svarar vet ej gått från 26 till 35 procent, vilket är en statistiskt säkerställd uppgång.

Sex av tio svarande, eller 62 procent, tycker inte att en folkomröstning är en bra idé för att bestämma om Sverige ska ansöka om Natomedlemskap. 29 procent svarar ja och 9 procent vet ej.

Fakta: Undersökningen

Undersökningen genomfördes på Novus eget initiativ i Novus Sverigepanel med 1 010 intervjuer på ett riksrepresentativt urval med åldern 18 till 79 år, den 28 april till 3 maj 2022. Deltagarfrekvensen var 59 procent, för att få 1 003 svar har Novus frågat 1700 personer.

Källa: Novus

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons