Annons
Nyheter

Fler räknar med fallande bopriser

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Det lutar åt sjunkande bostadspriser i pandemins spår, enligt SEB:s boprisindikator. Arkivbild.
Det lutar åt sjunkande bostadspriser i pandemins spår, enligt SEB:s boprisindikator. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Hushållens syn på bostadspriserna fortsätter att gå i moll. I spåren av coroanpandemin har SEB:s månatliga bostadsindikator fallit ytterligare sex punkter och ligger nu på minus 26 i maj, efter rekordfallet till minus 20 i april.

Detta stärker bilden av att sjunkande bostadspriser är att vänta, enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Annons

"Pandemins ekonomiska konsekvenser fortsätter att fördjupas. Varsel, minskad tillväxt och stigande arbetslöshet har negativa konsekvenser på hushållens syn på hela ekonomin och bostadsmarknaden är inget undantag", kommenterar han i ett pressmeddelande.

På regional nivå är det små skillnader och indikatorn ligger mellan minus 20 och minus 28 i de sex regionerna. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån ökar från förra månadens 7 procent till 8 procent.

Boprisindikatorn, som bygger på cirka 1 000 webbintervjuer gjorda av Demoskop på uppdrag av SEB, visar att allt fler av de tillfrågade, 47 procent, nu tror på fallande priser. Andelen låg på 42 procent i april.

Samtidigt har andelen som tror på stigande priser sjunkit till 21 procent, mot 22 procent en månad tidigare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons