Annons
Nyheter

Fler rättsfall som hotar Donald Trump

Dagens åtal mot Donald Trump i New York är bara en av flera utredningar som rör USA:s förre president. Rättsliga utredningar pågår parallellt både federalt och i flera delstater.
Ingen av dem har direkt inverkan på om Trump åter kan bli vald som USA:s president.
USA • Publicerad 4 april 2023
Donald Trump valtalar i Waco, Texas den 25 mars i år.
Donald Trump valtalar i Waco, Texas den 25 mars i år.Foto: Nathan Howard

Mar-a-Lago

Justitiedepartementet utreder fallet med hemligstämplade dokument som hittats i Donald Trumps privatbostad Mar-a-Lago i Florida. Flera av de misstänkta brott som utreds anses vara av grövre slag. Justitieminister Merrick Garland har utsett den erfarne brottmålsåklagaren Jack Smith att leda utredningen.

Annons

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020. Utredningen rör bland annat eventuella påtryckningar mot officiella representanter i flera delstater. Vicepresident Mike Pence har inkallats för att vittna, och korrespondens ska överlämnas enligt lag.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hittade de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i Georgia i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt Trump och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

Annons

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Rättegången är planerad till den 25 april. Trump förnekar att han träffat kvinnan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons