Annons
Nyheter

Fler fall i Västra Götaland efter masstester

Antalet bekräftade fall i coronasmitta har ökat i Västra Götalandsregionen under de senaste dagarna. Men regionen manar till lugn.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2020
"Allting talar ändå för att det är en långsam minskning", säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
"Allting talar ändå för att det är en långsam minskning", säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: Thomas Johansson/TT

Under den senaste veckan har Västra Götalandsregionen ökat testningen för covid-19. Det har lett till att antalet bekräftade fall ökat dramatiskt. Regionen har ökat provtagningen med 150 procent och på en vecka gått från 4 000 tester till 10 000.

– När man ökar testningen kommer man också att hitta fler fall. När man provtar milt sjuka så visas den sanna bilden på ett annat sätt, säger Leif Dotevall.

Annons

Sammanlagt har hittills 6 833 personer konstaterats smittade i regionen. Men med de nya testerna får man indikationer på att det är många fler som är smittade. Siffrorna visar bara toppen av ett isberg.

– De äkta siffrorna är minst tio gånger mer, kanske till och med 20 gånger, säger Leif Dotevall.

Signaler på ljusning

Samtidigt ser man signaler på en ljusning. Det är till exempel färre som avlider i covid-19 vecka för vecka. Totalt har nu 582 personer avlidit i regionen.

Men bilden inom regionen är inte entydig. Precis som smittan kommer i olika faser i olika delar av landet gäller samma sak inom regionen. För Västra Götalandsregionen handlar det nu om att smittan är på uppgång speciellt i Skaraborg. Tibro och Töreboda är de kommuner som i nuläget har flest sjuka i relation till befolkningsmängd.

– Situationen i Skaraborg har varit mycket lugnare länge. Men nu ser man en ökning av smittspridningen, säger Leif Dotevall.

Men medan statistiken pekar neråt vill ingen ännu blåsa faran över.

– Råd och rekommendationer gäller fortfarande. Faran är inte över, säger Leif Dotevall.

Risk för bakslag

Han varnar att det finns risk för ett bakslag. Inte minst sedan regeringen har lyft på reserestriktionerna.

– Det finns en påtaglig risk att man kan börja se en ökning igen. Om människor börjar trängas i skärgårdssamhällen, på hotellplatser, i båthamnar, i små restauranger. Vi vet att i skärgården finns det många små butiker med lite utrymme

– Vi har några händelser i skärgården där vi ser att samlingar har bidragit till smittspridning så att många blivit sjuka. Man kommer till en punkt där man tror att det är över. Men det är det inte. Vi kommer att få leva med det här under överskådlig tid, säger Leif Dotevall.

Fakta: Kommuner med flest fall per 10 000 invånare

De tio kommuner i Västra Götalandsregionen med flest fall per 10 000 invånare

1. Tibro 88 fall

2. Töreboda 63 fall

3. Öckerö 57 fall

4. Vänersborg 55 fall

5. Trollhättan 51 fall

6. Borås 48 fall

7. Göteborg 47 fall

8. Partille 46 fall

9. Ulricehamn 45 fall

10. Tidaholm 44 fall

Källa: Västra Götalandsregionen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons